Het bouwen van vlotten is een van de terugkerende activiteiten van de Jeugdvakantieweek in Sterksel.
Het bouwen van vlotten is een van de terugkerende activiteiten van de Jeugdvakantieweek in Sterksel. (Foto: )

'Aan het concept is weinig veranderd'

Roy de Leijer

Veertigste editie JVW Sterksel

De Jeugdvakantieweek in Sterksel krijgt dit jaar een extra feestelijk tintje. De vakantieweek wordt namelijk voor de 40e keer gehouden. De stichting Jeugd Vakantie Week heeft dan ook gekozen voor een toepasselijk thema: 'feest'.

STERKSEL - De Jeugdvakantieweek (JVW) is maandag gestart met de bouw van het feestterrein. Ondanks de concurrentie van spelcomputers en smartphones blijft de Jeugdvakantieweek in trek bij de Sterkselse jeugd. Dit jaar verzamelen zich bijna 150 kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 15 jaar op sportpark De Hemelrasten in Sterksel. "In de basisschoolleeftijd doet ongeveer 95 procent van de Sterkselse kinderen mee", schat JVW-voorzitter Ralph Noordman.

Noordman nam in 1981 op 6-jarige leeftijd voor het eerst deel aan de Jeugdvakantieweek. "Dat was de tweede editie. Aan het concept is in de loop der jaren weinig veranderd", weet de Sterkselnaar.

Oud-voorzitter Frans Reiling: "De historische commissie heeft allerlei materiaal over de geschiedenis van de Jeugdvakantieweek verzameld. We hebben onder meer een film uit 1980 teruggevonden. Hierop is te zien dat driekwart van de activiteiten van toen nog ieder jaar terugkomt." Noordman heeft wel een vermoeden waarom: "Er zijn maar weinig kinderen die tegenwoordig nog hutten bouwen, toch vindt bijna ieder kind het leuk om te timmeren en zich vies te maken." Ook de oudere jeugd, in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar, weet de weg naar het sportpark te vinden. Reiling: "Deze groep telt dit jaar meer dan veertig deelnemers. Ze hebben veel eigen inbreng. Zo hebben ze een eigen tent die ze helemaal zelf mogen inrichten. Ook mogen ze een nacht blijven slapen."

Sommige onderdelen worden in een nieuw jasje gestoken. Noordman: "Zo is 'Het Jachtseizoen', dat is gebaseerd op de gelijknamige onlineserie van StukTV, in feite gewoon het spel politie en boef." Reiling vult aan: "Ook de zeephelling tijdens onze zeskamp komt ieder jaar terug. Dat geldt onder meer ook voor het speeltuin- en zwembadbezoek en het bouwen van vlotten."

Om het jubileum van de veertigste editie te vieren met oud-deelnemers, oud-bestuursleden en overige belangstellenden worden er deze week op woensdag en vrijdag extra activiteiten gehouden.

Het programma op woensdag begint om 16.00 uur op sportpark De Hemelrasten. Reiling: "Er is onder meer een verhalentafel met oude foto's en draaiboeken. Verder maakt ook de bekende frikadellenbarbecue zijn comeback. Daarnaast zijn er demonstraties van de jeugdbrandweer van Heeze-Leende."

De vakantieweek wordt vrijdag vanaf 18.30 uur afgesloten met een artiestenavond in dorpshuis Valentijn. Bestuurslid Irene van Oss: "We hebben de artiestenavond in een nieuw jasje gestoken. Vroeger hielden we altijd een playbackshow, maar nu mag in principe alles, van zingen en goocheltrucs tot tonpraten." Reiling: "Op deze gala-avond laten we ook oude filmbeelden van de Jeugdvakantieweek zien."

Meer berichten