Jong en oud werken aan de 40ste Brabantsedag-creatie van vriendenkring De Rijten. In het midden staat Jan-Willem Vertogen.
Jong en oud werken aan de 40ste Brabantsedag-creatie van vriendenkring De Rijten. In het midden staat Jan-Willem Vertogen. (Foto: )

Mijlpaal voor vriendenkring De Rijten

Roy de Leijer

'Het totaalplaatje moet kloppen'

Aan te rand van bedrijventerrein De Poortmannen in Heeze bouwt vriendenkring De Rijten aan haar nieuwste Brabantsedag-creatie. De groep die in 1980 werd opgericht, trekt op zondag 25 augustus voor de veertigste keer mee in het rijdende theaterspektakel.

HEEZE - Eigenlijk gaat de geschiedenis van De Rijten verder terug dan 1980. Vanaf 1976 werd door bewoners van de Emmerikstraat en de Pastoor Van der Voortlaan al deelgenomen aan de Brabantsedag. De naam 'De Rijten' kreeg de groep pas in 1980. "De naam is ontleend aan het gebied waarin de bouwplaats lag. Dat werd namelijk De Rijten genoemd", vertelt lid van het eerste uur Jan-Willem Vertogen (54).

In 1995 verhuisde de bouwplaats naar De Poortmannen. Op de oude locatie groeide de wagenbouwersgroep uit haar jasje. Vertogen: "Daarnaast ondervonden we veel hinder van de spoorwegovergang bij de Emmerikstraat."

Bij De Rijten houden ze wel van een uitdaging. Vertogen: "We leggen de lat ieder jaar zo hoog mogelijk. Veel vaste volgers van de Brabantsedag zullen onze creaties herkennen aan het kleurgebruik. Dat springt er altijd uit."

Het totaalplaatje moet echter kloppen, aldus de Heezenaar: "Zo is de aandacht voor kleding en acteerprestaties in de loop der jaren enorm toegenomen."

Dit jaar brengt De Rijten 'De blijde intrede: een egotrip door Brabant'. Op zijn grootse tournee door het hertogdom wordt de hertog van Brabant met alle toeters en bellen ontvangen om zijn macht te erkennen en zijn ego te strelen.

Dit gaat gepaard met de nodige bling-bling. "In totaal wordt de inhoud van zestig blikken goudverf op de wagen aangebracht", weet ontwerper Maarten van de Velden. Hij is vooral benieuwd hoe alle radertjes straks in elkaar vallen.

De verwachtingen van het publiek en de kosten van een wagen nemen ieder jaar toe. Vertogen: "Ik denk wel eens, waar houdt dit allemaal op. Maar uiteindelijk slagen we er ieder jaar in om het publiek te verrassen."

Soms krijgen onderdelen van een wagen een tweede leven na de Brabantsedag. Van de Velden: "Vorig jaar hebben we een gedeelte van Hercules van Deusone verkocht aan het festival Into the Woods in Amersfoort. Ook dit jaar wordt een gedeelte van de wagen daar opgebouwd."

De Rijten telt 130 leden. Ze zijn niet alleen afkomstig uit Heeze, maar onder meer ook uit Geldrop, Eindhoven, Sterksel en Meijl. De wagenbouwersgroep ging er verschillende keren met de hoofdprijs vandoor. Heel bijzonder was ook 'Circus Salto Mortale' in 2017. Vertogen: "Toen we bij de kerk aankwamen viel de generator uit. Daardoor hadden we geen muziek en leek alles in het water te vallen. We hebben daarna heel snel moeten improviseren. Uiteindelijk zijn we nog tweede geworden."

Het winnen van prijzen is leuk, aldus Vertogen: "Maar het plezier tijdens de bouwperiode is mij het meeste waard. Ook het saamhorigheidsgevoel dat er dan in het dorp heerst, maakt me enorm trots."

Meer berichten