PVGE afdeling Geldrop-Mierlo/Heeze-Leende bezoekt de stad Middelburg op 28 augustus.
PVGE afdeling Geldrop-Mierlo/Heeze-Leende bezoekt de stad Middelburg op 28 augustus. (Foto: )

Mooi Middelburg is een bezoek waard

Van de redactie

Uitstapje PVGE

De afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van seniorenvereniging PVGE organiseert in augustus een lezing en een excursie naar Middelburg. Data: lezing 21 augustus 14.00 uur in Mierlo en OV excursie 28 augustus.

Heeze-Leende - Een stad met een rijke geschiedenis, nog steeds terug te vinden in het huidige straatbeeld. In de VOC-tijd was Middelburg, na Amsterdam, zelfs de belangrijkste stad van Nederland.

Middelburg heeft in WOII veel te lijden gehad, al is de officiële versie over de mei dagen 1940 niet correct. Sinds 2005 staat ook in de stad het Zeeuws Slavernijmonument dat herinnert aan de activiteiten van de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC). Vanuit Middelburg vertrokken jarenlang handelsschepen richting onder andere Elmina in Ghana, om met de daar aangekochte slaven vervolgens door te varen naar bijvoorbeeld Suriname, de zogenaamde driehoekshandel. In zowel de lezing als de excursie komen onder meer aan de orde; natuurlijk de MCC met Dokhaven en Maisbaai, de schilderachtige Kuiperspoort, de prachtige Oostkerk en omgeving. Via de Spanjaardstraat gaat de groep richting Dam, met rijk aandoende gevels, bijvoorbeeld van Jacob van Campen en een origineel 19e eeuws dok. Langs het Roosevelt echtpaar monument en het Simpelhuys, waar ooit de 16e eeuwse Zeeuwse Gobelins werden vervaardigd, loopt de groep door naar de Gouden Bocht van Middelburg, met patriciërs woningen van bijvoorbeeld Jacob Cats en Jacob Roggeveen, de 'ontdekker' van het Paaseiland. Uiteindelijk kom je dan uit op de Balans, waar naast het slavenmonument ook nog steeds het MCC pakhuis en MCC bestuurskantoor zijn te vinden. Uiteraard eindigt de groep in het Abdij complex, met onder andere het graf van de Rooms-Koning Graaf Willem II, ook bekend van de fontein op het Binnenhof in Den Haag. Maar ook met kruidentuin, kloostergang en Zeeuws Museum, waar tot slot de beroemde 16e eeuwse Zeeuwse Gobelins bekeken kunnen worden, met MJK gratis toegang.

Verzamelen woensdag 28 augustus rond 10.00 uur in de stationsrestauratie van Middelburg, dus gezamenlijk al voor 9.00 uur met de trein uit Geldrop vertrekken. In augustus kun je afhankelijk van je NS-abonnement voor 9.00 uur ook met korting reizen. Op de lezing ligt een NS reisschema. Aad Engelfriet is ook bij dit evenement weer de gids en zal ook de lezing verzorgen.

Aan de excursie kunnen maximaal 15 personen deelnemen. Aan de excursie kunnen alleen mensen deelnemen die de lezing hebben bijgewoond. Uiteraard is iedereen welkom bij de lezing. Kosten voor deelname aan de lezing: gratis voor leden van de PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende. Alle anderen betalen 3 per persoon. Te betalen bij binnenkomst van de zaal. Deelnamekosten excursie voor iedereen: 10 euro per persoon, ook te betalen bij binnenkomst van de zaal. Verplicht aanmelden bij Evert Yntema, e-mail: eef.yntema@hotmail.com of tel. 040-2863940.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden