Ad Simkens overhandigt een Senseo-apparaat aan Erie Ponte.
Ad Simkens overhandigt een Senseo-apparaat aan Erie Ponte. (Foto: )

Repair Café viert eerste lustrum

Roy de Leijer

Senseo's voor het goede doel

Repair Café Leende viert dit jaar het eerste lustrum. In de afgelopen 5 jaar hebben de reparateurs honderden kledingstukken, koffiezetapparaten, stofzuigers en radio's een tweede leven gegeven. Daarnaast zet de vrijwilligersclub zich met het repareren en inzamelen van Senseo-koffiezetters ook in voor meerdere goede doelen.

LEENDE - Een stofzuiger die begint te zoemen of boxen van een stereotoren die weer muziek laten horen. Het zijn vertrouwde geluiden in het Leendse Repair Café. Inmiddels hebben ruim duizend binnengebrachte apparaten en andere spullen uit Leende en omstreken het stickertje met 'Gered door het Repair Café' opgeplakt gekregen.

Zorgcoöperatie Graag Gedaan uit Leende hield 5 jaar geleden de eerste editie het Repair Café. "De reparaties zijn gratis. Alleen als we bepaalde onderdelen niet hebben dan moeten de mensen er zelf op uit", zegt bestuurslid Ad Simkens. "Twee derde van de apparaten kunnen we repareren", vertelt bestuurslid en coördinator Wil Langenhuijsen.

Door kleine reparaties te promoten wil de zorgcoöperatie bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat was 10 jaar geleden ook het uitgangspunt van de Amsterdamse Martine Postma. Onder het motto: 'Weggooien? Mooi niet!' startte zij het eerste Repair Café. Inmiddels heeft haar initiatief in ruim dertig landen navolging gekregen.

Daarnaast heeft het Repair Café ook een sociale functie. Langenhuijsen: "Het is ook een ontmoetingsplek. Zo kunnen mensen tijdens het wachten een praatje met elkaar maken."

"Aan de meeste apparaten die op de reparatietafels belanden zit een snoer, maar ook fietsen en andere spullen, zoals een houten hobbelpaard, zijn welkom. Tot de hardlopers behoren onder meer stofzuigers en Senseo-apparaten", weet Simkens.

Langenhuijsen: "We plaatsen in het Eindhovens Dagblad regelmatig een oproep voor het inzamelen van Senseo-apparaten. Wij kijken de koffiezetters na en repareren ze. Als ze niet meer gemaakt kunnen worden dan halen we ze uit elkaar voor de onderdelen."

Werkende apparaten worden met enige regelmaat geschonken aan Rob de Vegte en Erie Ponte uit Leende. Zij verkopen de Senseo-koffiezetters op rommelmarkten.

Afgelopen zaterdag werd er een nieuwe lading appraten overhandigd. Ponte: "We staan al 13 jaar met allerlei spullen op rommelmarkten. De opbrengst is bestemd voor een drietal kleinschalige projecten in India, Kenia en Peru. Daarnaast ondersteunen we de voedselbank in Valkenswaard."

De volgende editie van het Repair Café vindt plaats op 7 september. Langenhuijsen: "In oktober houden we onze rollatorcheck en november is er een speciale fietsactie." Repair Café Leende wordt gehouden in het onderkomen van hobbyclub 't Prutske aan de Lindelaan 57 in Leende. De reparateurs zijn aanwezig van 09.30 tot 12.00 uur. Voor meer informatie of het inleveren van Senseo-apparaten kan er worden gebeld naar 06-11193366.

Meer berichten