Een Fordson E27N, ook wel blauwe reiger genoemd, in actie bij Keientrek Gastel.
Een Fordson E27N, ook wel blauwe reiger genoemd, in actie bij Keientrek Gastel. (Foto: )

Oude tractoren van stal voor Keientrek

Roy de Leijer

Eerste lustrumeditie

De Gastelse Keientrek, een wedstrijd voor de eigenaren van oldtimertractoren, trok het afgelopen weekend opnieuw veel bekijks. De veelal 'gepensioneerde' trekkers moesten zaterdag en vooral zondag weer even flink aan de bak.

GASTEL/SOERENDONK - Een van de weilanden aan de Kouwbergen, tussen Gastel en Soerendonk, was het vertrouwde decor van de vijfde editie van Keientrek Gastel. De organisatie van de lustrumeditie was opnieuw in handen van de Stichting Keientrek. De stichting heeft zich voor het evenement laten inspireren door de Oldtimertrek in Lopik. "Het is een Spartaanse variant van tractorpullingwedstrijden", vertelt voorzitter Jan Bax.

De trekkers die bij het Gastelse tractortreffen hun opwachting maakten waren minstens 36 jaar oud. Bax: "We zijn 5 jaar geleden begonnen met vijftig trekkers. Deze editie hebben we 65 deelnemers. Volgend jaar zouden we graag naar de 75 willen groeien. Verder denken we er over om uit te wijken naar een andere datum. We zitten nu midden in de bouwvakantie en op dezelfde dag als de Mijl van Mares."

De gezelligheid staat voorop bij het keientrekken. "Het reglement hebben we daarom zo eenvoudig mogelijk gehouden. De winnaars krijgen een paar consumptiebonnen. Verder worden er onderling heel wat kratjes bier verwed", zegt Bax, die zelf meetrekt in een oude Deutz.

Na enkele demonstraties op zaterdag vond zondag de keientrekwedstrijd plaats. Daarbij moeten oldtimers met een ketting een of meerdere blokken beton over een honderd meter lange sleepbaan trekken. Als de ketting over de volledige lengte van de baan wordt gesleept is er sprake van een zogeheten full pull. Dat is echter voor lang niet iedereen weggelegd, weet Bax: "Het is vooral een kwestie van grip. Als de achterwielen in het zand beginnen te graven dan begint het zeer te doen."

Het deelnemersveld werd gedomineerd door de kleur groen (John Deere en Deutz). De echte museumstukken reden mee in de zogenaamde gloeikoppenklasse. Bax: "Deze tractoren lopen op alles. Je kunt er allerlei soorten brandstof ingieten, waaronder olie en teer. Ze moeten van tevoren wel even flink warm worden gestookt met een gasbrander. Even snel naar de koeien rijden gaat met deze trekkers niet lukken."

Erik de Greef uit Neerkant verscheen afgelopen zondag voor de derde keer aan de start in de klasse tot en met 30 pk. "Na twee vierde plaatsten ben ik ditmaal eerste geworden", vertelt De Greef. Zijn Steyr 188 uit 1966 is een erfstuk. "Mijn opa heeft hem tweedehands gekocht", zegt De Greef.

In de zomer is er bijna ieder weekend een tractorevenement. De Greef: "Er zijn veel liefhebbers van oude tractoren die onder elkaar wedstrijdjes willen rijden. Over twee weken rijd ik een keientrek in het Belgische Ravels."

De keientrek in Ravels vindt plaats bij een oldtimerfestival. Bax: "Op verzoek van de organisatie houden we daar een wedstrijd. Eerder dit voorjaar ben ik met mijn keien naar Bergeijk gereden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden