Foto: S. Westra
Foto: S. Westra (Foto: S.WESTRA )

Jubilerende groepen bij Brabantsedag

Van de redactie

Klaar voor de toekomst!

Dit jaar drie jubilea bij de Brabantsedag: Vriendenkringen de Laarstukken en De Rijten doen voor de veertigste keer mee, Ge Wit 'T Oit Noit Nie viert de 25ste deelname aan de parade.

Heeze - Vriendenkring De Laarstukken De Laarstukken doet voor de veertigste keer mee aan de parade en bouwt al jaren aan de Hendse Driessen. De groep begon als buurtvereniging maar telt inmiddels leden uit Heeze, Geldrop en Eindhoven. Met hun wagen laat De Laarstukken dan ook zien dat er wordt gedacht aan de toekomst. Met de wagen wordt de wolvenjacht van Cuijk uitgebeeld, terwijl de wolf nu juist met open armen in Nederland wordt ontvangen. Er wordt voor gezorgd dat de Nederlandse natuur (en misschien ook wel de Strabrechtse Heide) ook in de toekomst een mooi leefgebied blijft voor de wolf. Zelf wil De Laarstukken ook een bestendige groep zijn voor toekomstige generaties. Dit doen ze door elementen te 'lenen' van de natuur. In samenspraak met boswachter Mari de Bijl gebruikt de wagenbouwersgroep echte natuurelementen die na de parade hun plek in de natuur weer zullen innemen. Hierbij laten ze zich adviseren door Marcel van Dijk van Oogenlust in Eersel om de verbinding te maken tussen natuur en strakke vormen.

Vriendenkring De Rijten Ook De Rijten viert haar veertigjarig jubileum dit jaar. De groep is ontstaan uit buurtvereniging Emmerikstraat/Pastoor van der Voortlaan, en in 1980 is de naam veranderd in Vriendenkring De Rijten, naar de naam van een stuk grond in de buurt. Later is de bouwplaats verhuisd naar de Poortmannen, maar er zijn nog steeds deelnemers van het eerste uur betrokken. Om het jubileum te vieren heeft De Rijten een feestdag georganiseerd voor alle leden. Ook is er bij de ledenvergadering een mooie sfeercompilatie gemaakt van veertig jaar De Rijten en heeft de groep een speciaal jubileumshirt ontworpen, met verdeeld over drie shirts portretjes van alle leden. Voor Vriendenkring De Rijten was 'Circus Salto Mortale' in 2017 een wagen die in het geheugen gegrift staat. Toen het aggregaat halverwege de parade uitviel, moest er geïmproviseerd worden en zat iedereen na de parade in zak en as, om vervolgens bij de prijsuitreiking in extase te raken na twee eerste prijzen en een tweede plaats in het algemeen klassement.

Ge Wit 'T Oit Noit Nie Ge Wit 'T Oit Noit Nie viert de 25e deelname van de groep. Om hierbij stil te staan heeft de groep het logo veranderd en kreeg iedere deelnemer van GWTONN een nieuwe polo. Ook heeft een aparte commissie een jubileumfeest georganiseerd. GWTONN is opgestart bij KV Eymerick en de twee zijn nog steeds nauw met elkaar verbonden. Er zijn veel leden van het eerste uur die nog steeds met veel plezier elk jaar komen bouwen. Zij worden aangevuld met de jonge garde, die steeds meer verantwoordelijkheden op zich neemt. De oudere generatie is nog altijd bereid om te helpen als dat nodig is, waardoor de groep ook in de toekomst nog veelvuldig mee zal doen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden