Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/strabrechtseheidedag
Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/strabrechtseheidedag (Foto: )

Boeren op de Strabrechtse Heide

Van de redactie

Heidedag bij de schaapskooi

Bij de schaapskooi in Heeze wordt op zondag 18 augustus in Heeze bij de schaapskooi de 21e Strabrechtse Heidedag georganiseerd van 11.00 tot 16.00 uur. Dit jaar is het thema 'Boeren' op de heide.

Heeze - Het thema 'Boeren' op de heide komt van dat de heides een product zijn van een cultuurhistorisch landbouwsysteem. Een mobiele houtzagerij is aan het werk en ploegende trekpaarden bewerken de akkers bij De Plaetse. Kom tevens kijken bij diverse natuur- en streekorganisaties, doe mee met verschillende demonstraties, geniet van bieren en streekproducten. Voor kinderen zijn er ook leuke activiteiten te beleven. En vergeet vooral niet de paars bloeiende struikheide.

Neem een kijkje bij de demonstratie van de schaapsherder van Stichting Het Kempisch Heideschaap met zijn schaapskudde van 350 schapen die plaats vindt om 11.30 uur, 13.00 uur en 15.00 uur achter de schaapskooi. Ook worden er oude ambachten gedemonstreerd zoals mandenvlechten, honing- en kaasmaken. IVN Heeze-Leende maakt je wegwijs in de kunst van het plaggen. Bezoekers kunnen tevens een kijkje nemen in de biologische groentetuin en onder meer eetbare bloemen en groente proeven. De akkers naast de groentetuin worden geploegd door trekpaarden en in het bos achter de schaapskooi is een mobiele houtzagerij aan het werk. Bij de heidegidsen van Staatsbosbeheer kan wie wil diverse heideschaapjes in elkaar knutselen, geschminkt worden of de touwbrug beklimmen. Een workshop vachtvilten met authentieke wol van de heideschapen kan bij Kempenhaeghe, waar ook een winkeltje is ingericht met leuke eigen gemaakte spulletjes. Van het IVN kun je uitleg en rondleidingen krijgen in de insecten- en heidetuin over insecten, heide plaggen en zijn er leuke kinderactiviteiten te doen. Boswachter Erik Schram en Ian Deeben delen hun kennis tijdens een gratis fiets excursie over de Strabrechtse heide van een uur, die start om 12.15 uur en 14.00 uur bij de informatiewagen van Staatsbosbeheer. Er wordt uitleg gegeven over de PAS (programmatische aanpak stikstof) werkzaamheden die Staatsbosbeheer in opdracht van de provincie uitvoert op de Strabrechtse Heide. Er zijn 18 leenfietsen beschikbaar en aanmelden kan bij de informatie stand van Staatsbosbeheer. De peelgidsen uit het Buitencentrum van Nationaal Park De Groote Peel zijn aanwezig met peelboeken, veldmaterialen en het jaarprogramma vol leuke arrangementen en tochten. Het Heidecafé grilt Heideburgers op de barbecue en verkoopt vers belegde broodjes, huisgemaakte soep en gebak. Ook zijn er allerlei streekbieren te proeven van Brouwerij Rufus.

De Heidedag wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met IVN Heeze-Leende. De toegang is gratis. Parkeren kost 2 euro en is mogelijk aan de grote parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan De Rul of kom met de fiets of trein (20 minuten loopafstand van CS Heeze).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden