Het heerlijke hardloopweer zorgde zaterdag vooral voor vrolijke gezichten op de Strabrechtse Heide.
Het heerlijke hardloopweer zorgde zaterdag vooral voor vrolijke gezichten op de Strabrechtse Heide. (Foto: )

Trailrunners leven zich uit in de natuur

Roy de Leijer

Strabrechtse Heide Trail

Na de frisse wintereditie in januari hield Trailrunning Events uit Geldrop zaterdag opnieuw een trailrun over de Strabrechtse Heide. Zo'n 120 hardlopers uit binnen- en buitenland konden zich na drie dagen van extreme hitte helemaal uitleven in het natuurgebied.

HEEZE - Vanwege de tropische temperaturen was het doorgaan van de Strabrechtse Heide Trail tot vrijdagochtend onzeker. Organisator Chris van Beem: "We hebben daarom verschillende maatregelen genomen, waaronder het plaatsen van extra drankposten." Achteraf bleken ze overbodig. "Met een temperatuur van bijna 20 graden zijn de weersomstandigheden vandaag ideaal", zegt Van Beem op het moment dat de regen met bakken uit de hemel viel.

Voor de zomereditie van de Strabrechtse Heide Trail, met start en finish op De Plaetse in Heeze, konden de deelnemers kiezen uit afstanden van 10, 20 en 30 kilometer.

Gregg Smith had zich van tevoren geen zorgen gemaakt over eventuele extreme temperaturen. "No worries, als Australiër ben ik wel wat gewend", lacht Smith, die de 20 kilometer liep. Voor hem was de Strabrechte Heide Trail een vakantie-uitstapje. Smith: "Ik woon in Elst. Mijn dochter en haar vriend zijn deze zomer op bezoek. Zij lopen de 30 kilometer en moeten nog finishen." De Strabrechtse Heide heeft hem verrast. Smith: "Het is hier ontzettend mooi, waarschijnlijk kom ik nog een keer terug met mijn camper en mountainbike."

Trailrunnen is bij uitstek een sport om natuurgebieden beter te leren kennen. Bij een trailrun gaat het namelijk niet om de gelopen tijd of uitslag, maar vooral om de sfeer en beleving.

Voor Van Beem zijn de afstanden van 10, 20 en 30 kilometer een peulenschilletje. Hij neemt in september deel aan de Tor des Géants in Italië. Hierbij moet de Geldroppenaar in 150 uur 330 kilometer en 24.000 hoogtemeters zien te overwinnen. Van Beem: "Ter voorbereiding heb ik deze maand duizend kilometer op het programma staan."

De trailrunners hebben een eigen scene binnen de hardloopwereld gecreëerd. Van Beem geeft aan dat de belangstelling voor de sport steeds groter wordt. "Dat zien we niet alleen aan de stijgende deelnemersaantallen. Zo komen bijvoorbeeld boswachters naar ons naar toe met de vraag of we een trailrun willen opzetten. Wij doen namelijk ook iets terug voor de natuurgebieden waarin onze evenementen plaatsvinden. Zo doneren we in Leende geld voor een nieuwe schuilhut in het Leenderbos. Op andere plaatsen sponsoren we bankjes."

Volgend jaar wil Van Beem iedere maand een ultra-afstand van 50 kilometer houden. Daar houden zijn ambities niet op. Volgend voorjaar wil de Geldroppenaar de natuurgebieden Leenderbos, Groote Heide en Strabrechte Heide aan elkaar knopen met ultra-afstanden van de zestig en honderd kilometer. "Dit willen we daarna uitbreiden naar 160 kilometer. Dit vergt echter de nodige voorbereidingstijd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden