Wethouder van de Wiel reikt het boekje uit aan Rein de Graaf.
Wethouder van de Wiel reikt het boekje uit aan Rein de Graaf. (Foto: )

Brabants vennenpad vernieuwd in beeld

Van de redactie

De uitgifte van de nieuwe wandelgids met routekaarten, routebeschrijvingen en praktische informatie vond begin juli plaats. Nu is ook de route in het veld gemarkeerd.

Brabant - Wethouder Peter van de Wiel, wethouder gemeente Boxtel ruimtelijke ontwikkeling, volkshuisvesting, milieu en duurzaamheid, reikte onlangs het eerste nieuwe boekje uit aan Rein de Graaf, die het eerste Lange Afstand Wandelpad realiseerde in Brabant.

Momenteel zijn er in Nederland zo'n 40 meerdaagse wandeltochten ontwikkeld, variërend in lengte van 80 tot 490 km, samen goed voor zo'n 10.000 km wandelplezier. Nivon is, naast bijvoorbeeld Wandelnet, een van de organisaties die sinds jaar en dag deze paden door het hele land ontwikkelt en beheert.

Het Brabants vennenpad van Nivon, lengte 258 km, voor het eerst beschreven in een wandelgids uit 1983, was al een van de mooiste streek-wandelpaden in Nederland. Voor de nieuwe wandelgids is het hele pad door een twintigtal vrijwilligers nog eens nauwkeurig onder de lopen genomen en op een groot aantal plaatsen is het traject verbeterd. Te beginnen bij het Bezoekerscentrum Groot Speyck van Natuurmonumenten wandel je door het gebied rondom Oisterwijk met zijn prachtige bossen en vennen en doorkruis je vervolgens de Kampina, een uitgestrekt heidegebied. Vanaf Boxtel volgt het pad globaal het riviertje de Dommel tot aan het punt waar dit vanuit België ons land binnenkomt en passeert daarbij een aaneenschakeling van bos- en heidegebieden zoals de de Strabrechtse heide, de Groote heide, de Leenderheide, de Malpie en de prachtige Plateaux, welk heidegebied tot in België doorloopt. Het doorkruist de Kempen met de Acht Zaligheden om daarna zijn weg te vervolgen via de uitgestrekte landgoederen 'de Utrecht' en 'Gorp en Roovert' ten zuidwesten van Hilvarenbeek. Langs de Beekse Bergen volg je uiteindelijk het riviertje de Reusel tot je weer in de Oisterwijkse bossen aankomt.

Naast veel natuur is er onderweg ook regelmatig cultuur te zien, zoals de Lind in Oisterwijk, het centrum van Sint Oedenrode, de Opwettense en de Collse Watermolens in het Land van Gogh, de Kastelen van Geldrop en Heeze, het trappistenklooster Achelse Kluis op de grens met België, de Venbergse Watermolen onder Valkenswaard, de Beelden naar het werk van Andreas Schotel bij het prachtige ven Broekeling, het Vrijthof van Hilvarenbeek maar zeker ook de vele kapelletjes en kerken overal langs de route. Bijzonder is ook de uitkijktoren bij de Flaes in landgoed de Utrecht die een prachtig beeld geeft hoe in het verre verleden het ongerepte Brabant moet zijn geweest. Middels korte toelichtende teksten wordt in de gids aan al deze onderwerpen aandacht besteed.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden