Een deel van de geweven wandbespanning waarop de blauwe mantel van koningin Máxima is afgebeeld. Foto: Scheltens & Abbenes.
Een deel van de geweven wandbespanning waarop de blauwe mantel van koningin Máxima is afgebeeld. Foto: Scheltens & Abbenes. (Foto: Scheltens & Abbenes)

EE Exclusives weeft geschiedenis

Strikte geheimhouding en uiterste discretie werden vereist maar na twee jaar mag het goede nieuws eindelijk naar buiten. Op 3 juli kregen de media een inkijkje in het gerenoveerde Paleis Huis ten Bosch, waar de wanden van de Blauwe Salon gesierd worden met dertien panelen geweven wandbespanning, vervaardigd door het familiebedrijf Van Engelen & Evers B.V. in Heeze.

Heeze - Wandtapijten sieren al eeuwenlang de vertrekken van paleizen, kastelen en buitenplaatsen. Het oudste wandtapijt in Nederland dateert van vóór 1397. Ze gaven warmte, sfeer en vertelden een verhaal zoals in de Grote Salon op Kasteel Heeze waar de slag bij Arbela tussen Alexander de Grote en koning Darius te zien is. Ook mythologische verhalen en jachttaferelen waren geliefde onderwerpen, omdat ze gespreksstof boden. De naam van de weverij was belangrijk voor de waarde van het tapijt zoals, onder Lodewijk XIV, de 'Manufacture des Gobelins' in Parijs garant stond voor kwaliteit.

Anno 2019 vertelt Caroline Evers van het familiebedrijf Van Engelen & Evers trots hoe het 'wandtapijt' van nu tot stand is gekomen. "De ontwerpers, het kunst- en fotografieduo Scheltens & Abbenes, waren leidend en ons aanspreekpunt. De Blauwe Salon is een ontvangstruimte voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De afgebeelde objecten maken het mogelijk om gemakkelijk met gasten in gesprek te komen over het land, het paleis of het koningshuis."

De bedoeling van de ontwerpers was om de gelaagdheid van de geschiedenis van de koning en de koningin in gefotografeerde en geknipte objecten samen te vatten tot een collage. Onderzoek naar wat er ooit gebeurde in de Blauwe Salon leverde al veel op. Ook familiestukken van voorouders en verhalen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima over dierbare herinneringen. Belangrijke voorwerpen van de kinderen en van het koningspaar werden minutieus gefotografeerd zoals een paardrijzadel van de prinsesjes. Eindeloos werd daarna geknipt, gecombineerd en geschoven. De afbeeldingen op dertien panelen van 3.80 m hoog en 1.50 m breed moesten vervolgens vertaald worden naar textiel door EE Exclusives in Heeze.

Caroline: "Het was een uitdaging voor ons bedrijf en geweldig om te doen. We hadden slechts acht kleuren ter beschikking die we moesten mengen om tot de fijne kleurnuances van de foto's te komen. De kleuren moesten passen bij een schilderij van Rembrandt en bij het schilderwerk van de deuren en de lambrisering." De weefmachines draaiden op volle toeren en het resultaat mag er zijn. Aan de achterkant van het weefsel is het ragfijne Italiaanse garen en de naam van jacquard designer Frits van Hoof van EE Exclusives te zien.

Bijzonder was het moment dat Willem-Alexander en Máxima de Blauwe Salon betraden terwijl men bezig was met het aanbrengen van de wandbespanning onder toeziend oog van Frits en Marc: Het ijs was meteen gebroken, er was immers gespreksstof te over!

Meer berichten