Een artist impression van de multifunctionele accommodatie (mfa) in het centrum van Leende. Bron: De Loods Architecten en Adviseurs.
Een artist impression van de multifunctionele accommodatie (mfa) in het centrum van Leende. Bron: De Loods Architecten en Adviseurs. (Foto: )

Nieuw hoofdstuk centrumplan

Roy de Leijer

Realisatie MFA start deze zomer

Het dossier over Centrumplan Leende krijgt deze week een nieuw hoofdstuk. Met het plaatsen van bouwhekken en het inrichten van de bouwplaats wordt er, na een jarenlange aanloop, een begin gemaakt met de realisatie van de nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) in het dorpshart van Leende.

LEENDE - Dorpsbewoners werden op dinsdagavond 2 juli in restaurant-herberg De Scheuter in Leende bijgepraat over de start van de bouwwerkzaamheden. Veel bezoekers van de redelijk bezochte inloopavond waren blij dat de schop voor het nieuwe gemeenschapshuis en de nieuwe basisschool eindelijk de grond in kan.

Bezoekers van de informatieavond waren niet alleen benieuwd naar de planning van de bouwwerkzaamheden en de route van het bouwverkeer. Ze waren ook nieuwsgierig naar de woningen die in een volgende fase van het centrumplan aan de Schoolstraat moeten gaan verrijzen.

Lia Liebregts, co-voorzitter van Dorpsraad Leende, hoopt op woningen voor starters en senioren. "Hieraan bestaat in het dorp een grote behoefte", aldus Liebregts.

Wel vraagt ze zich af of er tijdens de bouwwerkzaamheden in het centrum voldoende ruimte overblijft voor de kermis. "Vorig jaar stond er nog een feesttent op het voormalige Schammert-terrein aan de Kerkstraat."

Wouter Kerkhofs maakt zich namens carnavalsvereniging De Lindse Blaos zorgen over de parkeermogelijkheden tijdens de bouwactiviteiten. "Waar moeten alle auto's straks heen als wij een evenement houden. Mensen uit Leende weten vaak wel een parkeerplaats te vinden, maar wij krijgen ook veel bezoekers van buiten het dorp", zegt Kerkhofs.

Na de nodige voorbereidingswerkzaamheden, waaronder een kleine sanering, wordt er in augustus - na de kermis in het dorp - gestart met het aanleggen van fundering. Hiervoor wordt een flink aantal heipalen de grond ingeschroefd. De contouren van het nieuwe complex moeten aan het einde van dit jaar zichtbaar zijn. Aannemer Aarts Bouw uit Leende wil dan de dakplaten op het bouwwerk hebben liggen.

Als alles volgens planning verloopt, dan wordt de nieuwe multifunctionele accommodatie op de hoek van de Kerkstraat en de Dorpstraat in oktober volgend jaar opgeleverd.

De nieuwe mfa biedt onder meer plaats aan een gemeenschapshuis, met een cultuur- en sportzaal, een kinderopvang en een basisschool.

Tot de oplevering blijft het huidige gemeenschapshuis De Meent in bedrijf. Voorzitter Henk Simkens van Stichting De Meent: "Voor ons was dat een keiharde eis." De stichting is momenteel in overleg met de gemeente Heeze-Leende over de inrichting van het nieuwe gemeenschapshuis. Ook zijn er plannen voor het oprichten van een activiteitencommissie voor de culturele zaal. Simkens: "Hierover voeren we ook gesprekken met de andere dorpshuizen in de gemeente. We willen straks niet in elkaars vaarwater gaan zitten."

Meer berichten