Kim Snoeijen in actie voor RKSV Heeze  "Teamgevoel maakt de sport leuk!"
Kim Snoeijen in actie voor RKSV Heeze "Teamgevoel maakt de sport leuk!" (Foto: )

In de ban van de Oranjeleeuwinnen

Fransje Thijssen

Vrouwenvoetbal in Heeze

"Als het voetbal in het dorp er niet was zou er voor ons veel wegvallen," vinden Senna Dijstelbloem (21) en Kim Snoeijen (23) uit Heeze. De stoere meiden voetballen in het eerste vrouwenelftal van RKSV en hebben de afgelopen weken met groot enthousiasme en een lekker biertje het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal gevolgd.

Heeze – Senna is net afgestudeerd als hbo-verpleegkundige, na de vakantie gaat ze aan het werk in het Jeroen Bosch Ziekenhuis op de couveuseafdeling. Kim deed de hbo-opleiding Sportkunde maar werkt bij een uitvaartbedrijf waar ze eerst alles rond de zorg voor het lichaam bij de overledene thuis doet en vervolgens het vervoer. "Een fantastisch mooi beroep maar als ik voor een baan in de sport had gekozen, zou ik mijn hobby kwijt zijn." Als spits moet Kim 'goaltjes' maken, het liefst zo veel mogelijk en Senna moet verdedigen. Senna speelt al vanaf haar elfde jaar in het meisjesteam, Kim begon rond haar dertiende. Ze verheugen zich weer op het komende voetbalseizoen: Senna: "Het gaat fanatieker worden, we krijgen een nieuwe trainer, een nieuwe coach en nieuwe doelstellingen; we gaan het beste uit onszelf halen." Volgens Kim is er veel onderling verschil tussen de speelsters in het eerste team: "Dit heeft te maken met de leeftijd waarop je begint maar we helpen elkaar, iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten." Als het een keer wat minder gaat mag er in de kleedkamer nog wel gemopperd worden maar daarna niet meer. In de 'derde helft' is het lol maken met elkaar."

Ze zijn trots op de Oranjeleeuwinnen: "De kracht is dat ze één team zijn dus geweldig op elkaar ingespeeld. Er is een goede selectie geweest, de voorhoede was sterk en ze werden aangemoedigd en gelift door het publiek." De favoriete Nederlandse speelster van Senna is Jackie Groenen: "Zij speelt met inzicht en veel rust aan de bal. Ze is een 'stille kracht', daar zou ik wel iets meer van willen hebben." Kim is voor Daniëlle van de Donk, ze bewondert haar speloverzicht en het gemak waarmee ze aannames doet, ook vanuit de lucht. "Ik ben meer van het passeren." De voetbalmeiden zijn fanatiek. Zo vindt Kim dat Senna netjes en vrouwelijk lijkt, maar strijdbaar en vurig speelt, soms als een echte 'pitbull'. "Kim speelt sterk en doelgericht," vult Senna aan, "vaak hard in duels maar uiteindelijk lost ze alles netjes op." "Ik ken mijn kwaliteiten, ze krijgen mij niet gauw over de flos", meent Kim. Voetbal maakt je niet minder vrouwelijk vinden de dames: "Het is grappig om te zien dat de meiden in trainingspak de kleedkamer binnenkomen en na de wedstrijd met geföhnd haar en een leuk jurkje naar de kantine gaan."

Sinds dit jaar hebben ze een echt damestenue, zwart met roze, met een vrouwelijke uitstraling waardoor ze zich nog meer een vrouwenteam voelen. Toch zijn uitdrukkingen als 'blijf bij je mannetje' tijdens de wedstrijd heel gewoon. Vrouwen die graag voetballen kunnen zich aanmelden maar ze moeten ook van plezier maken houden.

Meer berichten