'De Vogelkijkhut' van kunstenaar Frank Halmans is de nieuwste aanwinst voor de kunstroute Prikkels en Tintelingen.
'De Vogelkijkhut' van kunstenaar Frank Halmans is de nieuwste aanwinst voor de kunstroute Prikkels en Tintelingen. (Foto: )

Plattegrond kunstroute onthuld

Roy de Leijer

Vogelkijkhut laatste aanwinst

'De Vogelkijkhut' van kunstenaar Frank Halmans is de nieuwste aanwinst van de kunstroute Prikkels en Tintelingen in Sterksel. Het vogelhuisje, formaat XXL, is de voorlopig laatste toevoeging aan de route. Daarmee is de tijd rijp voor een plattegrond. Deze werd op dinsdag 25 juni onthuld.

STERKSEL - De plattegrond van de kunstroute werd onthuld door de Hilke Huysinga, initiatiefnemer van de kunstroute en projectmanager Kloostervelden en Ineke Voogd en Sanne van der Zanden van Recreatief Heeze-Leende. De onthulling vond plaats op het terras bij brasserie De Broeders. Daar zijn ook papieren placemats met de plattegrond van de kunstroute verkrijgbaar.

De route maakt deel uit van het project Kloostervelden van Kempenhaeghe. Huysinga: "Dankzij steun van verschillende partners hebben we meer kwalitatieve natuur, nieuwe paden en de kunstroute Prikkels en Tintelingen kunnen realiseren. De kunstroute en de wandelroutes versterken de natuur, stimuleren lichaamsbeweging en vergroten ontmoetingen. En bovenal bieden we een kunstbeleving. Voor jong en oud en van goed tot minder goed ter been."

Na de ingebruikname van De Vogelkijkhut bestaat de kunstroute uit vijf grote en vier kleinere werken. De kunstroute toont niet alleen verschillende objecten van Frank Halmans, maar ook schilderingen van kunstenaar Gijs Frieling en een groot landschappelijk kunstwerk van Will Beckers. Een ander onderdeel van de permanente buitenexpositie is het lied 'Het tuinpad van de broeders' van Wendy Lina en Fried Manders.

De deelnemende kunstenaars lieten zich onder meer inspireren door de natuur en historie van het terrein. Huysinga: "We hebben ze uitgenodigd voor een bezoek aan Kloostervelden. Ze hebben hier verschillende afdelingen bezocht en met cliënten en bewoners gesproken. Het is dan ook niet zomaar een kunstroute, achter ieder kunstwerk zit een verhaal."

Op het voormalige instellingsterrein wonen naast de cliënten van Kempenhaeghe ook 'nieuwe' bewoners. Huysinga: "De kunstroute zorgt daarmee ook voor extra integratie. Als bezoekers of bewoners de route lopen, dan neemt de kans voor onze cliënten namelijk toe om nieuwe mensen te ontmoeten."

Prikkels en Tintelingen is aangesloten bij het initiatief 'Ruimte voor Meesterwerken' waarmee de gemeente Heeze-Leende, Recreatief Heeze-Leende (RHL) en ondernemers de gemeente beter op de kaart willen zetten. "Inmiddels hebben veel ondernemers ons logo aangevraagd en zijn de eerste concrete initiatieven gestart. Ook heeft Recreatief Heeze-Leende er extra leden bijgekregen", vertelt Van der Zanden.

De kunstroute is vrij toegankelijk en geschikt voor mindervaliden en rolstoelers. Een plattegrond is verkrijgbaar bij brasserie De Broeders en Galerie Kempro aan het Dr. Ruttepark in Sterksel. De plattegrond is digitaal beschikbaar op of via www.kloostervelden.nl en www.debroeders.nl.

Meer berichten