Juf Maria Kluijmans met 'haar' kleuters. Foto: Jurgen van Hoof
Juf Maria Kluijmans met 'haar' kleuters. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Juf Maria stopt bij Merlebosschool

Roy de Leijer

Afscheid na 44 jaar in het onderwijs

Maria Kluijtmans beleeft woensdag haar laatste werkdag bij basisschool Merlebos in Heeze. Juf Maria stond in totaal 44 jaar voor de klas. De van oorsprong Somerense heeft haar hele onderwijsloopbaan in Heeze gewerkt.

HEEZE - Na de KLOS (Kleuter Leidster Opleiding School) in Eindhoven ging Kluijtmans (64) op twintigjarige leeftijd aan de slag bij kleuterschool De Engelse Tuin in Heeze. In totaal heeft ze aan bijna twaalfhonderd kinderen uit het dorp lesgegeven. Haar eerste kleuters zijn nu 48 jaar. "Van behoorlijk wat leerlingen heb ik inmiddels ook de kinderen in de klas gehad", zegt Kluijtmans.

Na vier jaar maakte ze de overstap naar de verderop gelegen Merlebosschool. Kluijtmans: "Ik ging van een team van vier naar twintig mensen. Bij de Merlebos zaten de kleuterschool en basisschool namelijk al samen onder een dak."

Een week geleden nam ze op grootse wijze afscheid van haar collega's, de kinderen én hun ouders. "Het was een geweldig feest. Ik werd thuis opgehaald en bij de school werd er een erehaag gevormd. Vervolgens waren er allerlei optredens", zegt Kluijtmans, die op een steenworp afstand van de school woont.

Na een heel werkzaam leven in het onderwijs actief te zijn geweest praat Kluijtmans nog altijd gepassioneerd over haar vak. "Veertig jaar bij een school is echter een mooie mijlpaal. Het is een goed moment om te stoppen. Ik krijg straks meer tijd voor mijn hobby's, zoals dansen. Wel krijg ik het waarschijnlijk even moeilijk als de schoolvakantie voorbij is."

Als klein kind wist ze al dat ze later voor de klas wilde staan. "Ik heb bewust gekozen voor het jonge kind. De eerste zeven levensjaren van een kind zijn namelijk zeer belangrijk", aldus Kluijtmans.

Ze geeft aan dat er in de loop der jaren veel is veranderd in de onderwijswereld. "Vroeger schreven we alles uit op een krijtbord, tegenwoordig hebben we digiborden waar bij je maar op een knop hoeft te drukken. Echter niet iedere vernieuwing is een verbetering."

Kinderen zijn in de loop der jaren echter hetzelfde gebleven, weet Kluijtmans: "Wel is de maatschappij veranderd. Daarnaast zijn ouders veel mondiger geworden. Het contact is ook minder intensief als vroeger. Dat komt omdat beide ouders meestal werken. Daardoor staan er steeds meer opa's en oma's bij het hek van de school."

Bijzondere herinneringen bewaart ze onder meer aan de viering van het 25-jarig bestaan van de Merlebos. "Om het jubileum te vieren hebben we een groot slaapfestijn gehouden. Met bijna driehonderd kinderen hebben we in de school geslapen en ontbeten. Dat vergeet ik nooit meer. Tegenwoordig is zoiets ondenkbaar."

Na de brand die basisschool De Trumakkers in 2006 in de as legde, werd ook de nieuwbouw van de Merlebosschool ineens concreet. Beide scholen werden eind 2012 ondergebracht in een nieuw educatief centrum aan De Spinner. "De school is daardoor nog 150 meter dichter naar mij toegekomen", lacht Kluijtmans.

Meer berichten