Burendag brengt mensen samen en zorgt voor meer sociale samenhang. Dit jaar is Burendag op 28 september. Foto: Photo Republic/Bibi Neuray
Burendag brengt mensen samen en zorgt voor meer sociale samenhang. Dit jaar is Burendag op 28 september. Foto: Photo Republic/Bibi Neuray (Foto: Photo Republic / Bibi Neuray)

Inschrijvingen Burendag 2019 van start

van de redactie

Extra ondersteuning in Brabant

De inschrijving voor de 14e editie van Burendag is geopend. Vanaf nu kan iedereen die zijn buren beter wil leren kennen een burendagactiviteit aanmelden via www.burendag.nl. Dit jaar bieden de organisatoren Douwe Egberts en het Oranje Fonds een aantal buurten in het land een extra steuntje in de rug. Het gaat daarbij om buurten waar doorgaans minder onderlinge verbinding is, maar waar wel behoefte is aan meer contact. Burendag valt dit jaar op 28 september.

REGIO - Burendag wordt ieder jaar door Douwe Egberts en het Oranje Fonds georganiseerd om contact tussen buurtgenoten te bevorderen. De dag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Burendag biedt iedereen in Nederland een mooie kans om op een laagdrempelige manier in contact te komen met hun buren. Zo kan iedereen ontdekken wie er in zijn of haar buurt woont en wordt tijdens Burendag vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten.
Een aantal buurten in het land krijgt een extra steuntje in de rug van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. In Noord-Brabant worden buurten in Breda, Heeswijk-Dinther en Oss geholpen bij het organiseren van Burendag. In Breda gaat het om de wijk Geeren-Noord, een aandachtswijk met zo'n 60 verschillende culturen waar men volgens de inwoners vooral langs elkaar heen leeft. In Oss is er in flats aan de Schietspoel en Het Reut behoefte aan meer verbinding tussen de bewoners en in Heeswijk-Dinther worden vrijwilligers van verschillende verenigingen en andere buurtbewoners samengebracht tijdens Burendag.
Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: "We willen iedere inwoner van ons land van harte uitnodigen om mee te doen met Burendag. Meedoen is heel gemakkelijk en kan al door een koffiemoment te organiseren voor mensen uit de buurt. Daar is niet meer voor nodig dan wat tafels, stoelen, koffie en misschien wat lekkers. Maar groots uitpakken kan natuurlijk ook.
John Brands, general manager Jacobs Douwe Egberts Nederland: "Burendag brengt mensen samen en zorgt voor meer sociale samenhang. Juist in buurten waar minder verbinding is tussen mensen, kan Burendag voor een positieve impact zorgen. Wij geloven dat koffie mensen met elkaar in contact brengt. Daarom geven Douwe Egberts en Oranje Fonds een aantal van deze buurten een steuntje in de rug door hen te helpen Burendag te organiseren. Ook werkt Douwe Egberts samen met 20 lokale supermarkten om in 'hun' buurt Burendag op te zetten."
Sinds 2006 organiseerden buurten al zo'n 42.000 Burendagactiviteiten. Inmiddels doen er jaarlijks zo'n 1 miljoen mensen mee. Buren kunnen via www.burendag.nl een aanvraag bij het Oranje Fonds indienen voor een financiële bijdrage van maximaal 350 euro. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de activiteit aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze zijn te vinden op www.burendag.nl.

Meer berichten