Een stralend gezicht tijdens het ritje in de Cabrio.
Een stralend gezicht tijdens het ritje in de Cabrio. (Foto: )

't Dak eraf voor bewoners met dementie

Van de redactie

Het Momentum CabrioRentEvent

Stichting Het Momentum verzorgde woensdag 12 juni samen met CabrioRentEvents uit Venlo een cabriorit voor een aantal bewoners met dementie van woonzorgcentrum Ananz, die gevestigd zit in Geldrop én Heeze.

GELDROP - "Heerlijk," beantwoordt een bewoonster de vraag hoe zij het heeft ervaren. Blossen op de wangen, schittering in de ogen en een grote lach; haar gezicht spreekt boekdelen. Een blik op de andere bewoners leert zegt dat ook zij hebben genoten. "De geur van de bomen, een straaljager die overvliegt, gewoon beleven dat je buiten bent. Wat heeft meneer genoten", aldus een enthousiaste vrijwilliger. Een andere vrijwilliger vult nagenietend aan dat ze onderweg volop 'En we gaan nog niet naar huis' hebben gezongen. En dat ze hebben genoten van die enkele regendruppels die nog uit de bomen viel, maar vooral van de zon.

De aanwezigheid van die zon was nog even kritisch, maar na een ochtend vol regenbuien verscheen die aan de hemel op het moment dat de bewoners instapten.

Tevreden

Ananz Coördinator Welzijn Veroni Haans en activiteitenbegeleidster Inge Stammen zijn ook zeer tevreden. Het was inderdaad een geslaagd uitje, waarover van te voren wel goed is nagedacht. Want het is toch heel wat, op pad met 11 bewoners met dementie, ieder in een Alfa Romeo Spider met een vrijwilliger of mantelzorger, die met hen de route reed. Daarom is er een nauwkeurige selectie gemaakt van bewoners die nog mee konden, in nauw overleg met hun mantelzorgers.

Het Momentum

De uitnodiging kwam via Stichting Het Momentum, het vrijwilligerscollectief waarmee Ananz nauw samenwerkt voor maatjes voor hun bewoners op de diverse locaties. Het Momentum werft vrijwilligers, leidt hen op en begeleidt hen met intervisie en overleg. De vrijwilligers worden gematcht met een bewoner op basis van wensen, interesse, mogelijkheden, enzovoorts.

"Het was echt een verrassing voor ons toen we werden benaderd door CabrioRentEvents of we het leuk zouden vinden om mensen met dementie en hun mantelzorger of vrijwilliger te verrassen met een cabriorit. Dat was natuurlijk een prachtig aanbod, waar we graag gebruik van maakten", aldus Sylvia Eickholt, oprichter en voorzitter van Stichting Het Momentum. De keuze van locatie De Akert was logisch; dat was de plek waar haar moeder jarenlang woonde en door wie Het Momentum is ontstaan. Logisch dus dat juist deze medebewoners hiervoor werden uitgenodigd.

Waarom een cabrio rit?

Anita Hendericks, eigenaar van CabrioRentEvents, werd door een bestuurslid van Stichting Het Momentum getriggerd. Het vrijwilligerscollectief dat vooral kijkt naar wat er nog wél kan voor mensen met dementie en het belang ziet van het beleven van mooie momenten. "Cabrio rijden ís een unieke beleving, vol met mooie momenten. Het landschap trekt aan je voorbij, terwijl je geniet van de buitenlucht en leeft in dát moment. Dat past perfect in de visie van Het Momentum en wij vinden het prachtig dat we deze mensen een mooie middag kunnen bezorgen," legt Anita uit, terwijl ze zichtbaar geniet van de blije gezichten om haar heen.

Meer berichten