Het plein aan de Strijperstraat is het vertrouwde decor van de kermis in Leenderstrijp. Foto: Stichting Behoud Strijper Kermis
Het plein aan de Strijperstraat is het vertrouwde decor van de kermis in Leenderstrijp. Foto: Stichting Behoud Strijper Kermis (Foto: )

Vermaak tijdens kermis in Leenderstrijp

Roy de Leijer

Vier dagen feest

Leenderstrijp staat van zaterdag 15 tot en met dinsdag 18 juni weer in het teken van de jaarlijkse kermisfeesten. Het vierdaagse kermisvermaak en omlijstende programma wordt ook dit jaar georganiseerd door Stichting Behoud Strijper Kermis.

LEENDERSTRIJP - Kermissen in kleine dorpen staan onder druk. Het vijfhonderd inwoners tellende buurtschap Leenderstrijp heeft echter nog steeds een eigen kermis. Jong en oud kunnen zich vanaf zaterdag liefst vier dagen vermaken met attracties, een scala aan activiteiten én optredens van lokale en buitendorpse artiesten.

De laatste jaren hebben in veel kleine dorpen lokale stichtingen het heft in eigen hand genomen. Onder meer met een omlijstend programma wordt getracht de kermis in stand te houden. Stichting Behoud Strijper Kermis is wat dat betreft een voorloper. De stichting, die streeft naar het behoud van de kermis voor de gemeenschap van Leenderstrijp, werd al in 1998 opgericht. In de loop der jaren heeft SBSK steeds meer van de organisatie van de kermis van de gemeente Heeze-Leende overgenomen. Het kermisvermaak wordt bekostigd uit de opbrengst van de horeca.

"De kermis groeit nog steeds, wel is het ieder jaar een hele klus om attracties naar Leenderstrijp te halen. Ondanks dat de kermis dit jaar dichtbij Pinksteren valt, zijn we er opnieuw in geslaagd om een leuke kermis voor elkaar te boksen", zegt medeorganisator Mart van der Kruis.
Op het kermisterrein aan de Strijperstraat staat ook dit jaar veel vertrouwd kermisvermaak opgesteld, waaronder een draaimolen en de botsauto's. Van der Kruis: "Daarnaast kunnen kinderen zich onder meer uitleven op trampolines."

Volgens goed gebruik wordt het lange kermisweekend op zaterdagavond afgetrapt met het wagenspel van de Leendse toneelvereniging KNAL. Dit gebeurt om 19.30 uur op 't Kaetsveld. De voorstelling duurt ongeveer drie kwartier. Dit keer wordt het stuk 'Herrie in de tent' van regisseur en auteur André Verhees op de mobiele toneelwagen gespeeld. De kermis wordt geopend om 20.00 uur. Aansluitend is er een optreden van de coverband Jambassadors.

Op zondagmiddag is de kermis vanaf 14.00 uur geopend. Die avond wordt het podium in de feesttent vrijgemaakt voor de feest- en coverband The Velvet Roses.
Op maandagmiddag houdt het gilde Sint Jan Baptista haar traditionele schietwedstrijden. De kermis gaat dan om 15.00 uur open. 's Avonds draait een dj 'golden oldies'.
Dinsdag is traditioneel een familiedag. Dan houden buurtschap Strijp en de Vrienden van de Sint Janschool hun jaarlijkse fietstocht. De fietstocht start bij de parkeerplaats van de basisschool. De kermis is die middag geopend vanaf 15.00 uur.

Op dinsdag wordt er volgens goed gebruik een toeptoernooi gehouden. Inschrijven kan tot 16.00 uur in de feesttent.
Het complete programma is terug te vinden op de website strijpkermis.nl. Alle optredens zijn gratis toegankelijk.

Meer berichten