Toneelgezelschap KNAL in actie. Foto: archief Jurgen van Hoof
Toneelgezelschap KNAL in actie. Foto: archief Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

KNAL toert met 'Herrie in de tent'

Roy de Leijer

Première op 15 juni in Leenderstrijp

De toneelwagen van KNAL (Kunst Na Arbeid Leende) maakt op zaterdag 15 en zondag 16 juni haar jaarlijkse rondgang door Leende en Leenderstrijp. Ditmaal toert het toneelgezelschap met het nieuwe wagenspel 'Herrie in de tent'.

LEENDE - Sinds 1974 voert toneelvereniging KNAL jaarlijks een wagenspel op. Aangezien nieuwe wagenspelen schaars zijn, is de toneelvereniging blij dat ze voor de nieuwe reeks voorstellingen weer een beroep kon doen op de schrijfkunsten van André Verhees. De Leendenaar levert met 'Herrie in de tent' zijn elfde wagenspel voor KNAL af. Daarnaast neemt hij voor de elfde keer de regie voor zijn rekening.

Het genre kent geen geheimen meer voor de oud KNAL-voorzitter. Zijn eerste wagenspel, 'Getemde feeksen', is in 1994 opgevoerd. Verhees: "Voor mij is een wagenspel een soort poppenkast. Het zijn dynamische situaties met doorgaans een goede afloop. Meestal staat de onenigheid tussen beide seksen centraal. Mijn typetjes bouw ik daaromheen." Ook andere toneelverenigingen maken gretig gebruik van zijn schrijftalent. Verhees: "Mijn wagenspelen zijn in totaal al zo'n tweehonderd keer opgevoerd, van Katwijk tot Ulicoten."

Een wagenspel wordt onversterkt gespeeld. De afstand met het publiek is klein. Anders dan bijvoorbeeld bij een zaalvoorstelling is dat spelers zich ook rechtstreeks tot toeschouwers kunnen wenden. KNAL-bestuurslid Anja van Hulten: "Er is steeds sprake van een wisselwerking." Verhees vult aan: "Soms is dat best confronterend."

Zijn vorige 'verse' wagenspel 't Is nie naks! werd in 2016 door KNAL op de planken gebracht. Een jaar geleden werd de voorstelling 'Sluipverkeer' nog een keer uit de kast gehaald door de toneelvereniging. Verhees: "Het idee voor 'Herrie in de tent' is al in 2016 op vakantie in Oostenrijk ontstaan. De tekst heb ik vorig jaar geschreven." Centraal in de voorstelling staat een slecht draaiend restaurant. Dit zorg voor hoogoplopende ruzies en spanningen bij het eigenaarsechtpaar.

Vakantie is een welkome inspiratiebron voor de oud-KNAL-voorzitter. Verhees: "Tijdens een busreis naar Spanje kwam ik op het idee voor 'Sluipverkeer'. Vroeger was gingen we vaak een maand weg met het gezin en dan was ik de hele tijd bezig met schrijven. Mijn kinderen waren dan mijn klankbord."

Op de zolder van het gebouw Kloosterhof werd in maart gestart met de repetities voor het wagenspel. Sinds een paar weken wordt er geoefend op het repetitieveldje op Boschhoven.

KNAL staat al ruim veertig jaar op de toneelwagen. In 1974 is het eerste wagenspel opgevoerd. De voorstellingen trekken ieder jaar ongeveer duizend toeschouwers. "Sommige mensen komen zelfs twee keer kijken", weet Van Hulten.

De uitvoeringen van het wagenspel zijn op zaterdag 15 juni vanaf 19.30 uur op 't Kaetsveldje in Leenderstrijp en zondag 16 juni om 14.30 uur op Boschhoven, en om 17.00 uur op het Meentplein in Leende. Meer info: www.knaltoneel.nl.

Meer berichten