De kinderen maken kennis met verschillende instrumenten zoals de 'dikke trompet' (sousafoon).
De kinderen maken kennis met verschillende instrumenten zoals de 'dikke trompet' (sousafoon). (Foto: )

Muziekfeest op Heezer basisscholen

Fransje Thijssen

'Rapmuziek versus fanfare'

Wat begon als een voorzichtig experiment lijkt een succes te worden: Muzikanten van Fanfare St. Nicasius en rappers van het Jongerenwerk deden de afgelopen weken met de 'Instrumentenkaravaan' de vier basisscholen in Heeze aan. Ton Vissers van de fanfare, Jaap Henst van Cordaad Jongerenwerk en Marieke Scharroo van RICK hebben gezocht naar mogelijkheden om basisschoolkinderen enthousiast te maken voor muziek. Tijdens de lessen konden ze kennis maken met verschillende instrumenten en ervaren dat twee zeer uiteenlopende muziekstijlen leuk matchen.

Heeze – Ton Vissers, voorzitter van Fanfare Sint Nicasius, nam het initiatief om te gaan brainstormen: "Na twee gesprekken waren we allemaal enthousiast. Natuurlijk is onze muziekstijl totaal verschillend zoals rapmuziek versus fanfare, improvisatie versus structuur, jeugd versus volwassenen, maar het is de uitdaging om elkaar te vinden. Op deze manier leren we elkaars muziekstijlen kennen en waarderen." Muzikanten van de fanfare zijn goed opgeleid en muzikaal, gewend om noten van blad te spelen, maar voor de meesten is improviseren nog wennen. De jonge rappers spreken teksten, zingen, spelen en bewegen op een losse, ogenschijnlijk gemakkelijke, manier. Dennis, die de opleiding Metal aan het conservatorium volgt en de jongeren coacht, maakte medleys van bekende nummers die kinderen aanspreken zoals de nummers van BOEF. De fanfare legde de akkoorden eronder met ruimte voor improvisatie. Erik Berkers van de fanfare maakte arrangementen bij de medleys voor alle instrumenten. De kinderen konden kennis maken met de trompet, de saxofoon, de schuiftrombone, de cornet, en de sousafoon ('de dikke trompet'). Wie een instrument wilde proberen, mocht dat doen. Luisteren naar klanken als hard, zacht, hoog, laag, raden naar de namen van het instrument, rappen, bewegen, zingen, dansen, alles was mogelijk. Ton Vissers: "We vinden het superleuk om met deze jongeren muziek te maken, je leert van elkaar en het plezier dat we hebben dragen we over op de kinderen." Die waren onder de indruk, ze vonden de muziek 'gaaf', 'mooi' of 'grappig' en durfden geleidelijk mee te doen.

"Muziek is belangrijk voor kinderen", vindt Ton, "Ik wil dat alle jongeren muziek maken, het geeft plezier en is een uitlaatklep in deze drukke tijd." Hij wil een platform opzetten voor jongeren die geïnteresseerd zijn in muziek: "Iedereen is welkom om samen te spelen onder begeleiding van een goede dirigent. Het maakt niet uit wat je speelt; een blaas- of snaarinstrument, keyboard, rap of hip-hop, alles mag, maar je moet wel les hebben. Als je lid wordt van de fanfare mag je via RICK les nemen in Heeze en krijg je 70% korting. Voor de fanfare is het niet gemakkelijk om jonge leden te winnen, dit heeft volgens Ton met het imago te maken. "De beeldvorming 'saai', 'oubollig' of 'duf' willen we een beetje oppoetsen. Maar we willen geen zieltjes winnen, het moet uit de mensen zelf komen".

Meer berichten