Foto:

Heezenaren veroveren fietswereld

Bergop rijden is voor de meeste fietsers de grootste uitdaging. De app myCols van de drie Heezenaren Xavier van Aubel, Sander Brugmans en Stijn van Meerwijk speelt handig in op deze passie van fietstoeristen. Inmiddels wordt de app wereldwijd al gedownload en zijn er reeds duizenden fietsers die hun beklimmingen via myCols geregistreerd hebben.

Of het nu de Cauberg, de Muur van Geraardsbergen, de Mont Ventoux, Gavia of l'Alpe d'Huez is, alle bekende bergen staan in de app. Ruim 4300 beklimmingen zijn terug te vinden. Niet alleen de bekende bergen waar iedereen van heeft gehoord, maar ook uitdagende kuitenbijters die veel wielerfanatiekelingen nog niet kennen. Zeker de klimmen in de Lage Landen zijn er ruimschoots te vinden. "Ik heb altijd al een fascinatie voor bergen en grafieken met de stijgingspercentages gehad", geeft initiatiefnemer Xavier van Aubel aan. "Op Strava kun je een rit terug kijken, maar dit platform biedt je niet de mogelijkheid om de cols die je bedwongen hebt te verzamelen. Wij bieden een breed scala van mogelijkheden aan om je fietsbergen te vergelijken of in lijstjes te plaatsen. Dagelijks worden er nieuwe cols aan de app toe gevoegd. Zeker nu steeds meer gebruikers ons ook gegevens van bergen aandragen."

Hoeveel bergen boven de 1500 meter heb je al afgevinkt, wat zijn je klimmen met de grootste hoogteverschillen? Hoeveel cols in een bepaalde regio heb je gefietst? En hoe vaak en op welke data en met welke snelheid heb je bijvoorbeeld de Cauberg bedwongen? Die info vind je terug op myCols wanneer je de app koppelt aan Strava. Daarbij staat er in de Brabantse app veel Wikipedia-achtige informatie over de klim. "Persoonlijke gegevens laden kan een aantal uur duren, maar eens je gehele geschiedenis in het systeem zit, heb je een waaier aan mogelijkheden", geeft app-bouwer Sander Brugmans aan die de app inmiddels in zowel iOS als Android heeft gelanceerd.

Grafisch ontwerper Stijn van Meerwijk waakt over het uiterlijk van de app en heeft er voor gezorgd dat de grafieken heel overzichtelijk en mooi zijn weergegeven. "We brengen steeds meer informatie in de app. Inmiddels hebben we een kleine honderd video's gemaakt waarin bekende profs uitleg geven over bepaalde beklimmingen. Philippe Gilbert spreekt over de Cauberg, Michael Boogerd over de Eyserbosweg, Marianne Vos over Box Hill en bijvoorbeeld Richie Porte over Willunga Hill. Het is mooi dat al die topprofs spontaan meewerken aan de app. Al zijn er ook al genoeg profs die de app hebben of ons zelfs benaderen voor informatie over bepaalde bergen."

Hoewel de nadruk natuurlijk op Europa ligt, heeft myCols een mondiaal karakter en zet het de Brabantse hightech opnieuw op de kaart. "Wereldwijd zijn wij de enige app die de wielerbergen met zoveel informatie en mogelijkheden presenteren", vervolgt Xavier van Aubel. "Het is leuk om te volgen dat je ineens ziet dat er 20 downloads uit Nieuw-Zeeland zijn, dan is de app daar waarschijnlijk door een wielerclubje ontdekt. We zitten nog midden in ons ontwikkelingsproces. Iedere dag zien we meer mogelijkheden die we aan de app kunnen toevoegen. Het is voorlopig echter een hobbyproject waaraan we alleen in de avonduren kunnen werken. Dat we wereldwijd zoveel positieve respons krijgen is voor ons een enorme motivatie om in de ontwikkeling van myCols steeds verder te gaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden