Fysiotherapeut Jan Bennenbroek: "Ik heb dit werk altijd keigraag gedaan!"
Fysiotherapeut Jan Bennenbroek: "Ik heb dit werk altijd keigraag gedaan!" (Foto: )

'De totale mens staat centraal'

Fransje Thijssen

Jan Bennenbroek neemt afscheid

"Hoe groter mijn gereedschapskist, hoe meer ik kan oplossen" is altijd het uitgangspunt geweest waarmee fysiotherapeut Jan Bennenbroek zijn werk deed. Na 40 jaar hard werken droeg hij per 1 mei zijn bedrijf over aan collega Susan Looijmans. Door zijn brede visie op het vak en veel aandacht voor de cliënten bouwde hij een bloeiende praktijk op in Heeze.

Heeze - Hoewel hij graag werkte op de boerderij van zijn vader op Heezerenbosch wist hij al gauw dat hij iets anders wilde. Gestimuleerd door zijn moeder koos hij voor fysiotherapie. Na zijn opleiding kreeg hij in 1979 een volledige baan in het Catharinaziekenhuis. "Een geweldige tijd, ik heb er veel kennis en ervaring opgedaan", vindt Jan. Eind 1981 begon hij in Heeze met behandelingen in de avonduren: "Ik maakte lange dagen en trok er hard aan." Toen hij voldoende werk had, nam hij afscheid van het Catharinaziekenhuis om zich volledig te wijden aan zijn eigen praktijk. Jan, die tijdens zijn studie al standaardwerken over anatomie, fysiologie en neurologie las om meer inzicht te krijgen, stelde zich zich zo veel mogelijk open voor nieuwe ontwikkelingen. In 1995 begon hij met Fysiotraining, iets dat nog niet bestond in Nederland. Training op maat en onder begeleiding voor mensen met klachten. "Ik moest het idee verkopen, de bank overtuigen en een businessplan schrijven voor iets dat er nog niet was!" Hij kocht het pand aan de Geldropseweg en kreeg geleidelijk meer medewerkers die hij zorgvuldig selecteerde. "Het liefst had ik mensen die bij mij stage liepen. Zij hebben geleerd verder te kijken dan de pink die gebroken is. Ik ben enthousiast over al mijn collega's, ieder heeft zijn sterke kant en ze zijn er allemaal voor de cliënt, want die staat voorop." Ondertussen kon de praktijk onderdelen toevoegen zoals: Actieve Revalidatie, Health & Fitness en Bewustwording & Ontwikkeling. Ook Miyofasciale dry-needling, het aanprikken van spieren met een droge naald, was een van de behandelingen waarmee Jan zich profileerde. "Wij werken anders dan de normale fitnessbranche; hier komen mensen met problemen. Wij zijn specifiek geschoold om deze mensen te helpen." Hij heeft geleerd om op een holistische manier naar mensen te kijken waardoor hij de cliënt beter aanvoelt. Volgens Jan bestaan mensen niet alleen uit spieren en gewrichten, ook het mentale, emotionele en energetische deel horen erbij. "Als je deze koppeling maakt kun je meer doen."

Het is voor Jan (62) niet gemakkelijk om het bedrijf los te laten. De vitale man die alles inzette om mensen te helpen, is het vertrouwen in zijn eigen lichaam een beetje kwijt. Na gehoorverlies, aanvallen van duizeligheid en misselijkheid heeft hij de ziekte van Ménière. Het loslaten moet nog wennen maar hij heeft vertrouwen in de toekomst. Hij blijft les geven in zijn vakgebied en wil beeldhouwen. Op zaterdag 6 juli van 13.00 tot 18.00 uur is iedereen die afscheid wil nemen welkom in de praktijk aan de Kapelstraat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden