Mark (l) en Theo Derksen in de centrale hal van het gemeentehuis in Heeze. Foto: Jurgen van Hoof
Mark (l) en Theo Derksen in de centrale hal van het gemeentehuis in Heeze. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Herdenkingsexpositie 'Chris Derksen'

Roy de Leijer

Expo in en rond gemeentehuis

De nalatenschap van de vorig jaar overleden kunstenaar Chris Derksen is groot. In juni is veel van zijn werk te bewonderen in en rond het gemeentehuis in Heeze. Daar opende burgemeester Paul Verhoeven zaterdag de herdenkingstentoonstelling 'Chris Derksen'.

HEEZE - Bij de eerste aanblik van de expositie met het werk van zijn vader maakten trots en ontroering zich meester van Mark Derksen. "Het was voor het eerst dat ik zijn hele oeuvre bij elkaar zag. In zijn atelier heb ik enkel flarden gezien. Nu is alles geordend. Deze expositie is een goede reflectie van wie mijn vader was." Samen met zijn broer Theo maakte Mark een selectie uit het werk van hun vader, die ondanks zijn hoge leeftijd, nog dagelijks actief was in zijn atelier. Theo: "Deze expositie is een waardige afsluiting van zijn leven."

Op 26 augustus 2018 overleed hun vader op 89-jarig leeftijd. Kunstkring Eymerick nam vervolgens het initiatief voor de tentoonstelling. Met zijn goede vriend Ad van Beek was Chris in 2001 één van de oprichters van de kunstkring. Ook was hij medeoprichter van het kunstenaarscollectief Perron I.

De Heezenaar was veelzijdig en productief. Zijn kennis, kunde en faciliteiten deelde hij graag met anderen. Mark: "Voor hem was het kunstenaarschap geen hobby, maar een tweede carrière."

De herdenkingsexpositie in de centrale hal van het gemeentehuis en omliggende ruimten toont alle facetten van zijn werk. "Niet alleen beelden en schilderijen, maar ook zijn minder bekende houtsneden", zegt Eymerick-lid Martien Baselmans. Veel van zijn objecten, waaronder het 'Driedorpenpunt' in Sterksel, sieren de openbare ruimte. Niet alleen kunstwerken herinneren aan Chris. Dat doen ook de huizen die hij heeft gebouwd en ontworpen.

Derksen studeerde bouwkunde. Later richtte hij met zijn vrouw Bep Bouwbedrijf Derksen op. Een opvolger hadden ze niet. Zoon Theo ging aan de slag als fotograaf en kunstenaar, terwijl Mark in de muziekbranche werkzaam is.

Kunst was een terugkomend gespreksonderwerp tussen Theo en zijn vader. Theo: "Daarbij ging het niet over het eindproduct, maar over het proces." Vorig jaar was er in het Peter van den Brakencentrum in Sterksel een dubbelexpositie, met foto's van Theo en houtsneden van Chris.

Na de verkoop van het aannemersbedrijf richtte Chris zich volledig op de kunst. Theo: "Vanaf dat moment kreeg hij ook meer vrijheid om zijn maatschappijkritische visie te delen." Een voorbeeld is te zien op de gemeentelijke toegangsdeur voor de raadsleden. Op de deur is een bronzen werk gemonteerd dat wijst op de noodzaak van goed overleg tussen en binnen bestuursorganen en met het volk.

De opbrengst van de verkoopexpositie gaat naar Alzheimeronderzoek en Kunstkring Eymerick. De tentoonstelling is tot 16 juni - en bij voldoende belangstelling de hele maand juni - te bezichtigen in het gemeentehuis. Dit kan tijdens openingstijden en op zaterdag 15 juni van 10.00 tot 18.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden