Een oude elftalfoto uit het zwartwittijdperk.
Een oude elftalfoto uit het zwartwittijdperk. (Foto: )

Door Oefening Sterk Leende bestaat 90 jaar

Door Oefening Sterk Leende (DOSL) bestaat 90 jaar. De voetbalclub, waarbij niet alleen het sportieve, maar ook het sociale aspect hoog in het vaandel staat, viert het jubileum van 30 mei tot en met 2 juni.

LEENDE - In 1929 nam DOSL het stokje over van de in 1920 opgerichte Leendse Voetbal Vereniging (LVV). De nieuwe voetbalclub zag het levenslicht in café Baudoin in de Broekakkers, waar nu de Beukenlaan en Lindelaan liggen. Gevoetbald werd er in de 'achtertuin' van het café. Later verhuisde club naar de Steenakker. In 1966 werden de huidige velden op sportpark De Groote Speel in gebruik genomen.

Wim Baudoin is 70 jaar lid van de DOSL. Anekdotes over de clubgeschiedenis schudt hij moeiteloos uit zijn mouw. Baudoin: "Mijn oma Dina Maas-Baudoin was een echt voetbaldier. In de rust bracht zij de thee naar de scheidsrechter. Als de stand erom vroeg legde ze geld onder het theekopje. Als het geld na pauze weg was, dan was het goed."

DOSL telt 600 leden, waarvan ruim de helft wekelijks tegen een bal aan schopt. "Ook de andere helft van de leden is enorm betrokken bij de club. Met onze huidige bezetting hebben we een grote sociale impact in een relatief kleine gemeenschap", zegt oud-voorzitter Fons van den Heuvel. Alex van Balen, de huidige preses, vult aan: "Vooral de wat oudere leden blijven tegenwoordig langer bij de club. Daarnaast is het aantal dames en meiden flink toegenomen." Hij is trots op de damestak, die vorig jaar met RKSV Heeze is opgezet. Dat is hij ook op de eigen accommodatie, die met veel hulp van vrijwilligers wordt onderhouden en daar waar mogelijk wordt opgeplust. De welbekende DOSL-veilingen hebben onder meer een nieuwe tribune en een kunstgrasveldje mogelijk gemaakt. Oud-voorzitter Gert Vendrig: "Het veldje wordt bijna dagelijks na schooltijd gebruikt."

Onder leiding van Peter van Kemenade werd in het seizoen 2000-2001 bijna promotie naar de tweede klasse afgedwongen. Vendrig: "In de beslissingswedstrijd schoten we een penalty tegen de paal, anders waren wij gepromoveerd." Mark Simkens (feestcommissie): "Twee tot drie bussen met supporters gingen destijds mee naar uitwedstrijden." Andere hoogtepunten zijn de viering van het 75-jarig jubileum en de wedstrijd tegen PSV in 1989. Van den Heuvel: "Een van de dieptepunten was de beslissing om te stoppen met het G-elftal. Dit wegens een gebrek aan spelers."

De voetbalclub kijkt ook naar de toekomst. Van Balen: "De komende jaren willen we de jeugdafdeling professionaliseren. Daarnaast willen de damestak verder uitbouwen en een 'groenere' club worden."

Meer berichten