Vriendenkring Hopeloos won vorig jaar. De wagenbouwersgroep prijkt dit jaar op de eerste uitgave van de Parademunt. Foto: Jurgen van Hoof.
Vriendenkring Hopeloos won vorig jaar. De wagenbouwersgroep prijkt dit jaar op de eerste uitgave van de Parademunt. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Bouwseizoen BD kan beginnen

Roy de Leijer

Nog meer nadruk op totaalbeleving

De wagenbouwersgroepen van de Brabantsedag trekken op zondag 25 augustus voor de 62ste keer met hun rollende theaterdecors door het centrum van Heeze. Maanden na de bekendmaking van het algemene thema zijn op donderdag 23 mei de onderwerpen van de theaterparade en het omlijstende programma bekendgemaakt.

HEEZE - De presentatie vond donderdag plaats in dorpshuis 't Perron in Heeze. De vorig jaar ingeslagen weg, waarbij de focus nog meer op de theaterparade wordt gelegd, wordt dit jaar voortgezet. "De komende edities willen we het jaarthema nog meer van toepassing laten zijn op de programmering van de sfeerpleinen", vertelt Brabantsedag-voorzitter Boukje van Ettro.

Ook wordt er de komende jaren meer geïnvesteerd in hospitality en gastvrijheid. Zo is het vanaf 28 mei, net als in de meeste theaters, mogelijk om online tribuneplaatsen te reserveren.

Naast de bestaande Brabantsedagmunt wordt dit jaar de Parademunt gelanceerd, waarmee bij de 'natte' horeca langs het parcours kan worden betaald. Het is een jaareditie. Op de munt prijkt steeds de winnaar van de afgelopen editie. Dit jaar is dat Vriendenkring Hopeloos. "Hiermee richten we onze focus nog meer op de bezoekers van de Brabantsedag", aldus Van Ettro, die ook bekend maakte dat DAF zich voortaan mag scharen onder de hoofdsponsors van de Brabantsedag.

Daarnaast moeten verschillende gadgets, zoals zonnebrillen, paraplu's, poncho's en slabbetjes de totaalbeleving van de Brabantsedag gaan versterken.

Als opmaat naar de parade van de Brabantsedag wordt op zaterdag 17 augustus voor de derde keer een kinderparade gehouden. Aansluitend vindt in de gemeentehuistuin het openingsfeest met De Corona's plaats.

Doel is op zondag 25 augustus een complete dag vermaak te bieden. Daarom is onder meer de preparade uitgebreid, met een extra muziekkorps en meer artiesten voorafgaand aan de theaterparade. Ook de podia op de vijf sfeer- en smaakpleinen door geheel Heeze zullen welgevuld zijn. Als publiekstrekkers zijn diverse klinkende namen gecontracteerd. In de ochtend spelen Brabantsedag-ambassadeur Björn van der Doelen en de Huursoldaten op het Strabrechtplein. Daar is 's avonds de bühne voor de Nederpop All Stars, met onder anderen Erik Mesie (Toontje Lager). Na de theaterparade speelt niemand minder dan Bertus Borgers met zijn band in de gemeentehuistuin.

In november vorig jaar werd al het algemene thema: 'Wat beweegt Brabanders?', van de de 62ste Brabantsedag bekendgemaakt. De afgelopen maanden konden de zestien wagenbouwersgroepen aan de slag met hun onderwerpkeuze. Zoals de laatste jaren gebruikelijk werden de onderwerpen en ontwerpschetsen, afgelopen donderdag, aan de vooravond van het nieuwe bouwseizoen aan het publiek gepresenteerd.

De voorverkoop voor de theaterparade op 25 augustus is inmiddels gestart op brabantsedag.nl/tickets

Meer berichten