Jos Fleskens (l) en Fons van den Heuvel bij de huidige schoolwoningen op de Breedvennen in Leende.
Jos Fleskens (l) en Fons van den Heuvel bij de huidige schoolwoningen op de Breedvennen in Leende. (Foto: )

Plannen voor Leends 'Knarrenhof'

Roy de Leijer

Woongemeenschap voor senioren

Als het aan de Leendenaren Jos Fleskens en Fons van den Heuvel ligt, dan krijgt hun dorp ook een zogenoemde 'Knarrenhof'. Bij deze woonvorm, die steeds meer in opkomst is, kijken senioren naar elkaar om.

LEENDE - Fleskens en Van den Heuvel maken deel uit van een groep 50-plussers die samen aan de slag wil als projectontwikkelaar. Ze willen het concept van de aloude hofjes, waar de bewoners naar elkaar omkijken, ook in Leende realiseren. Hiervoor hebben ze de schoolwoningen in de Breedvennen op het oog. Fleskens: "We willen er een woongemeenschap voor senioren starten. De bewoners kunnen eventueel voor elkaar zorgen en mogelijk noodzakelijke hulp samen inkopen."

Een naam voor de woongemeenschap hebben Fleskens en Van den Heuvel nog niet. Wel staat al vast dat het een complex wordt met een grote verscheidenheid aan koopwoningen voor 50-plussers. In het voorlopige plan is ook ruimte voor vier eensgezinswoningen.

Van den Heuvel geeft aan dat er in Leende weinig goede, levensloopbestendige woningen voor senioren te vinden zijn. Daarom is hij met Fleskens op zoek gegaan naar een alternatieve woonvorm.

"Het idee is niet nieuw. Het plan om op onze oude dag met een aantal stellen samen te gaan wonen leefde ruim dertig jaar geleden ook al", aldus Fleskens, die benadrukt dat het niet gaat om een commune.

De Leendenaren worden begeleid door de Eindhovense stichting Kilimanjaro Wonen. Van den Heuvel: "Kilimanjaro werkt op basis van no cure, no pay. Dat betekent dat ze brood ziet in onze plannen." In eerste instantie telde het plan vijf woningen, maar om de slagingskans te vergroten werd er opgeschaald naar achttien. Daardoor kwamen de schoolwoningen in de Breedvennen in beeld. Totdat het nieuwe onderkomen van basisschool De Triangel in het Leendse centrum is gerealiseerd, huurt de gemeente Heeze-Leende de schoolwoningen van de VOF Centrum Leende.

De woningen worden zo veel als mogelijk aangepast, zodat de bewoners er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Door de verbouwingswerkzaamheden uit te voeren op basis van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is er al sprake van de nodige saamhorigheid voordat de eerste bewoners hun woning betrekken. Het saamhorigheidsgevoel staat ook daarna hoog in het vaandel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het doen van een boodschap voor een buurman- of buurvrouw, of het delen van een auto. Van den Heuvel legt uit: "Er zijn geen verplichtingen. Iedereen leeft zijn eigen leven, maar ons motto: 'Met elkaar voor elkaar', willen we wel flink promoten, net zoals 'collectiviteit' hoog in het vaandel staat".

Voor 1 augustus willen de initiatiefnemers meer inzicht krijgen in de slagingskans van hun project. Daarom wordt er binnenkort, in samenwerking met Dorpsraad Leende en Kilimanjaro Wonen, een informatiebijeenkomst gehouden over de plannen. Meer info: fons.van.den.heuvel@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden