De Omloop der Kempen biedt prachtige wielersport. Foto: Leon van Bon.
De Omloop der Kempen biedt prachtige wielersport. Foto: Leon van Bon. (Foto: Leon van Bon)

71e Omloop der Kempen

Zondag 19 mei

Van de redactie

Negentien vaste teams aangevuld met een drietal wildcards, strijden in negen grote klassiekers om de hoogste eer in de Nederlandse Loterij Topcompetitie. Een van die negen wedstrijden is de Simac Omloop der Kempen is, de op een na oudste klassieke wegwedstrijd van Nederland.

REGIO - Dit jaar bestaat het peloton dat op zondag 19 mei in Veldhoven vertrekt, uit 4 Nederlandse continentale ploegen, de 10 beste Nederlandse clubs uit 2018 en 5 Belgische clubteams. De wildcards zijn dit jaar onder andere uitgedeeld aan het districtsteam Zuid-Oost en het Veldhovense TWC Tempo. Daarmee krijgen in totaal 176 renners gelegenheid om zich op eerste divisieniveau met elkaar te meten.

De Omloop der Kempen behoort al vanaf 1948 bij de grootste wedstrijden van het land. Roemrijke namen uit het verleden als Hans Dekkers, Daan de Groot, Jo de Roo, Arie den Hartog, Harrie Steevens, Leo Duyndam, Leo van Vliet en Jean-Paul van Poppel schreven de wedstrijd op hun naam. De Simac Omloop der Kempen is dan ook niet zo maar een wedstrijd. Elke coureur met profambities is erop gebrand het hoogste trapje van het erepodium in Veldhoven te beklimmen. Gevestigde namen in het hedendaagse profpeloton als Niki Terpstra en Lars Boom kunnen dat beamen na hun overwinning in 2005 en 2007.

3-voudig klassiekerwinnaar

In het deelnemersveld van zondag heeft het Alecto Cyclingteam de coureur die dit seizoen al drie klassiekers op zijn naam schreef. Coen Vermeltfoort was in de Ster van Zwolle, in de Ronde van Groningen en in de Drentse Dorpenomloop de sterkste van de dag. Hij moet echter de strijd aanbinden met Topcompetitie leider Dylan Bouwmans die onlangs de Ton Dolmans Trofee in Limburg wist te winnen. De twee coureurs staan voor het Topcompetitie klassement in punten exact gelijk met elkaar.

Grote tegenstand kan ook verwacht worden van het gele Vlasman Cycling Team. Daarin onder meer Dion Beukeboom die er vorig jaar weliswaar niet in slaagde het werelduurrecord van Bradley Wiggins in Mexico te verbreken, maar en passant wel het Nederlandse uurrecord van Thomas Dekker aanscherpte met een afstand van 52,757 kilometer. Met Hartthijs de Vries, Yoeri Havik en Wim Stroetinga heeft die ploeg nog enkele sterke kleppers aan de start.

Regionaal talent

Uit eigen regio zijn Tempo-Hoppenbrouwers-VIRO en districtsteam Zuid-Oost van de partij. In de Veldhovense ploeg verraste enkele jaren geleden Jasper de Laat als beste Nederlandse clubrenner. De Moergestelnaar is er opnieuw bij met Jos Koop (Eindhoven) die dit seizoen de klassieker Omloop van de Veenkoloniën in Groningen op zijn naam schreef. Ook de jonge Bergeykenaars Roy Dirven en Kelvin Kanen maken deel uit van de thuisploeg. Bij het districtsteam moeten onder meer Wessel Coppelmans (Hapert), Jules de Cock (Eindhoven) en Sjors Hooijen (Bladel) de kastanjes uit het vuur halen.

Meer informatie

De 71e editie van de Simac Omloop der Kempen start op zondag 19 mei om 12.00 uur in het centrum van Veldhoven, de finish is rond 16.00 uur gepland. Meer informatie:

https://www.omloopderkempen.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden