De Waterdag wordt gehouden aan de rioolwaterzuivering in Soerendonk.
De Waterdag wordt gehouden aan de rioolwaterzuivering in Soerendonk. (Foto: )

Leuk en leerzaam voor jong en oud

Van de redactie

Zondag Waterdag

Op zondag 19 mei van 10:00 tot 16:00 uur houdt Waterschap de Dommel haar publieksdag 'Zondag Waterdag'. De locatie voor deze leuke en leerzame dag vol met activiteiten is dit jaar de rioolwaterzuivering in Soerendonk.

Soerendonk - Bezoek de informatiemarkt waar je tips krijgt voor het vergroenen van je tuin, maak een rondje langs de verschillende zuiveringsstappen op de rioolwaterzuivering en wandel door het naastgelegen waterpark. Ook voor de kleintjes is er genoeg te doen: beklim de klimwand, timmer je eigen bijenhotel of doe de speurtocht en kraak het codewoord.

Het klimaat verandert. De hevige regenbuien die pas in 2050 zouden vallen, komen nu al uit de lucht. Dat leidt tot wateroverlast in woonwijken en op landbouwpercelen. Maar ook droogte zorgt voor problemen. Zo ontstaat hittestress door het opwarmen van stenen van straten, huizen en andere gebouwen. Het vergroenen van je tuin helpt problemen door wateroverlast en droogte te voorkomen. Door minder tegels loopt het water na een hevige regenbui niet de straat op, maar trekt het de grond in. En minder tegels verkleint de kans op hittestress. Op Zondag Waterdag vertellen Waterschap De Dommel en de gemeente Cranendonck wat er allemaal mogelijk is met het vergroenen van je tuin.

Hoe ga ik om met water in de tuin? Kan ik water besparen tijdens het wassen? Wat mag er wel en niet in het toilet? De waterschijf van vijf staat boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water. Een bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving is voor iedereen binnen handbereik!

Maak een rondje over het terrein van de rioolwaterzuivering en zie hoe het vuile rioolwater stap voor stap weer schoon water wordt. Een knap staaltje techniek: dagelijks zuiveren wij 150 miljoen liter per dag. Bij de verschillende zuiveringsstappen staan medewerkers van Waterschap De Dommel om uitleg te geven over het zuiveringsproces.

Sinds de grootschalige verbouwing die in 2012 is afgerond, is de rioolwaterzuivering uitgebreid met nieuwe zuiveringstechnieken, zoals een zandfilter en waterharmonica. In de waterharmonica wordt het gezuiverde rioolwater weer natuurlijk water vol zuurstof en leven en stroomt daarna de Buulder Aa in. Ook kun je hier bekijken met welk groot materieel het waterschap dagelijks in de weer is om de beken en sloten te onderhouden.

Geen last van hoogtevrees? Dat komt goed uit. Terwijl de papa's en mama's een drankje doen op het terras kunnen de kinderen zich wagen aan de metershoge klimwand. Geen zin om te klimmen? Doe dan de speurtocht en kraak het codewoord. Bij de opdrachten verspreid over het terrein scoor je steeds één letter. Raad je het juiste woord en kraak je de code? Dan ontvang je een leuke gadget.

Zondag Waterdag is gratis toegankelijk en vindt plaats aan de Perkstraat 1 in Soerendonk. Kijk voor meer informatie op www.zondagwaterdag.nl.

Meer berichten