Van links naar rechts: Norbert van den Hurk, Sanne van der Zanden en Hans van Kuijk.
Van links naar rechts: Norbert van den Hurk, Sanne van der Zanden en Hans van Kuijk. (Foto: Jurgen van Hoof)

Boek en belevingsmarkt GezondDorp

Roy de Leijer

Van GezondDorp naar GezondLand

Proeven, ruiken, ervaren en leren wat een gezonde levensstijl is. Het kan zondag allemaal tijdens de tweede LCHF-belevingsmarkt in Leende. De basisprincipes, recepten én handige tips voor het nastreven van een gezonde leefstijl kunnen daarna thuis worden nagelezen in het boek 'Van GezondDorp naar GezondLand', dat tijdens de markt wordt gepresenteerd.

LEENDE - Hoe pas je je levensstijl aan om zo vitaal mogelijk oud te worden? Welke rol speelt voeding daarin en waarom? Deze vragen en meer worden beantwoord in het boek 'Van GezondDorp naar GezondLand'.

GezondDorp is in 2016 opgericht door de Leendenaren Hans van Kuijk (sportarts) en Norbert van den Hurk (huisarts) om hun dorpsgenoten bewuster met voeding te laten omgaan. Niet alleen hun eigen verhalen en tips, maar ook die van een tiental deelnemers en zes lokale ondernemers zijn in het boekwerk opgenomen. Aan het boek verleenden verder Sanne van der Zanden, Cora Hoskens en Jonno Proudfoot hun medewerking.

Hans van Kuijk: "Het is een informatie- en inspiratieboek waarin een aantal deelnemers aan GezondDorp wordt geportretteerd. Hun praktijkverhalen en drie favoriete recepten voor een ontbijt, lunch en diner zijn in het boek uitgewerkt." Sanne van der Zanden vult aan: "Het is geen boek voor de echte professionals. Wel geeft het hen een aantal handvaten. Deelnemers vertellen onder meer waar ze tegenaan lopen. Bijvoorbeeld als ze op vakantie zijn of gaan uiteten."

Van der Zanden vervolgt: "Er is een groep Leendenaren die die de uitgangspunten van GezondDorp helemaal omarmt, maar daarnaast zijn er ook mensen die er wat dingen uitpikken. Het voornaamste resultaat van bijna drie jaar GezondDorp is dat veel dorpsgenoten bewuster met voeding zijn omgaan."

Norbert van den Hurk: "Toen we bijna drie jaar geleden begonnen was er nog geen blauwdruk. We hebben gezocht naar een manier om het initiatief groter te maken, van GezondDorp naar GezondLand. Het boek helpt ons daarbij."

Het boek wordt zondag gepresenteerd tijdens de Low Carb High Fat-belevingsmarkt, die vorig jaar voor het eerst werd gehouden door Stichting GezondDorp Leende. De markt vindt dit keer plaats in en rond hotel Jagershorst aan de Valkenswaardseweg 44 in Leende.

Tijdens de LCHF Belevingsmarkt kunnen bezoekers langs kramen struinen en zich laten informeren over alle pijlers van een gezonde leefstijl: goede, eerlijke voeding; voldoende beweging; ontspanning en sociale contacten; slaap en bioritme. Bezoekers kunnen proeven, ruiken, ervaren en leren wat deze leefstijl inhoudt. Van Kuijk: "Het aantal kramen is dit jaar uitgebreid naar vijftig. Ook is er een uitgebreid programma met lezingen, trainingen en workshops." Een bezoek aan de markt is gratis. Voor de meeste lezingen, trainingen en workshops wordt een kleine bijdrage gevraagd. Daarnaast is voorinschrijving verplicht. Voor meer informatie en inschrijven: lchfbelevingsmarkt.gezonddorp.nl.

Meer berichten