Driejaarlijkse expositie in De Meent

Roy de Leijer

Kunst in alle soorten en maten

Kunstliefhebbers kunnen in het weekend van 25 en 26 mei hun hart ophalen in Leende. Gemeenschapshuis De Meent wordt dan twee dagen lang omgetoverd in een grote expositieruimte, gevuld met het werk van leden van Kunstkring Eymerick en creatieve Leendenaren.

LEENDE - Ook dit keer zijn er in het Leendse gemeenschapshuis, verspreid over ruim vierhonderd vierkante meter, kunstobjecten in allerlei soorten en maten te bezichtigen tijdens deze driejaarlijkse expositie.

Het middenterrein van de grote zaal wordt ingericht met het werk van bijna dertig leden van Kunstkring Eymerick. "Net als bij de voorgaande edities is er gekozen voor een centraal thema", vertelt Eymerick-voorzitter Sjaak van Galen. Dit keer is er werk gemaakt rondom het thema: 'Spreekwoorden en gezegden'.

Ruim twintig creatievelingen uit Leende vullen de rest van de ruimte met hun objecten, schilderijen en beelden. Vaak blijft het werk van deze Leendse 'thuiswerkers' verborgen voor de buitenwereld. "Met onze gezamenlijk expositie bieden we deze kunstenaars de kans hun werk aan een groot publiek te presenteren", zegt John Engelen, beheerder van De Meent.

Engelen: "Er was geen ballotagecommissie. Iedereen die zich heeft ingeschreven mag deelnemen aan de expositie." Het merendeel van de deelnemers bestaat ook ditmaal uit hobbyisten, maar er is ook kunst van beroepsmatige kunstenaars te zien. "Onder anderen Jos Leurs en Max Farjon tonen hun eigen werk", vertelt Engelen.

Er is weer een grote variatie aan disciplines te bezichtigen, zoals schilderijen, tekeningen, houtdraaikunst, quilten, keramiek en beeldende kunst. Van Galen: "We houden deze expositie in principe om de drie jaar. Dat doen we bewust. Kunstenaars hebben op deze manier voldoende tijd om nieuwe werken te maken."

De eerste twee edities van de driejaarlijkse expositie in De Meent trokken veel bekijks. Er zit behoorlijk wat talent in Leende, aldus Van Galen. De Heezenaar hoopt dat de expositie er toe bijdraagt dat meer Leendse kunstenaars lid worden van Kunstkring Eymerick. In totaal telt de kunstkring 95 leden, waarvan zes uit Leende. Het gros komt uit Heeze. Van Galen: "Onze leden komen echter niet alleen uit Heeze, Leende en Sterksel, maar ook uit Geldrop en Veldhoven."

In tegenstelling tot de voorgaande editie is er dit keer geen atelierroute gekoppeld aan de tentoonstelling in De Meent. Engelen: "Wel houden we een extra activiteit voor kinderen." Zij kunnen tijdens de expositie tekeningen maken op een groot doek, met als onderwerp: 'Een meesterlijk nieuwe school en gemeenschapshuis'.

De tentoonstelling in De Meent (Julianastraat 1 in Leende) is op 25 mei geopend van 14.00 tot 18.00 uur. Om 14.00 uur opent wethouder Jan de Bruijn het evenement. Op 26 mei is de expositie toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Meer info: www.kunstkringeymerick.nl en www.demeent-leende.nl

Meer berichten