Meneer Stan, door Anouk, Isa, Sofie, Lieve en Robin verkleed als 'koning', helpt met de spelletjes.
Meneer Stan, door Anouk, Isa, Sofie, Lieve en Robin verkleed als 'koning', helpt met de spelletjes. (Foto: )

Koningsspelen 2019: 'Niet leren, maar lekker sporten'

De Koningsspelen zijn een jaarlijkse sportdag voor kinderen in Nederland. Koningsspelen worden ieder jaar in april georganiseerd, op 12 april voor de zevende keer. Jaarlijks doen er 1,2 miljoen kinderen mee op meer dan 6000 basisscholen in Nederland. Er worden spelletjes gedaan en elk jaar komt er een nieuw Koningsspelenlied van Kinderen voor Kinderen. Dit jaar heet het Pasapas en het wordt gezongen en gedanst op Koningsdag in Amersfoort. Koning Willem-Alexander is de koning van Nederland.

Heeze - Meneer John, directeur van basisschool Merlebos, legt uit wat de Koningsspelen zijn:

"De Koningsspelen worden gehouden ter ere van de verjaardag van onze koning. Hij wil het met heel Nederland vieren met alle mensen waarvan hij koning is. Daarom is het op één dag gepland die ze Koningsspelen noemen omdat hij koning is. Er worden sportieve spelletjes gedaan."

Ook onze school, basisschool Merlebos deed dit keer mee op sportpark Hemelsrasten in Sterksel. Het was voor de groepen 5 t/m 8. Er was koningstrefbal, lintjestrefbal, kickbal en vijf stormbanen. Het was zonnig maar wel koud, vooral als je met je blote voeten op de stormbaan moest. Wethouder Frank de Win was er ook om de teams aan te moedigen en om de winnaar bekend te maken. Er waren twee prijzen te winnen: De sportiviteitsprijs en je kon natuurlijk eerste worden. De sportiviteitsprijs kon je winnen met je hele school en is gewonnen door de Dirk Heziusschool. Groep 6 van de Merlebos is eerste geworden. Iedereen kwam heel sportief op de fiets. In totaal waren er 500 kinderen. We hadden veel plezier. Het is de moeite waard om het nog een keer te organiseren.

Sarah uit groep 8 vindt de Koningsspelen leuk:

''Ik vind het fijn omdat je lekker kan sporten en je hoeft niet te leren! Het is altijd super gezellig om sportieve spelletjes te spelen met je vrienden en vriendinnen.

De redactie:

Anouk, Lars, Lieve, Isa , Maud, Robin, Sofie, Sophie en Yara uit groep 8.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden