Veel weerstand tegen windmolen in de 'achtertuin'.
Veel weerstand tegen windmolen in de 'achtertuin'. (Foto: Eigen foto)

Omwonenden bezorgd om windmolens

Roy de Leijer

Inloopavond over windmolenpark

De plannen voor een windmolenpark langs de A2 tussen Leende en Maarheeze baren buurtbewoners zorgen. Zo bleek afgelopen woensdag tijdens een inloopavond over het project.

MAARHEEZE - Over één ding waren veel bezoekers van de inloopavond in De Smeltkroes in Maarheeze het eens: Windenergie kan een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van Nederland. Er is echter één grote maar: bijna niemand wil ze in de spreekwoordelijke achtertuin. Maarheezenaar Robbert Steijvers is een van hen: "Ik ben niet per definitie tegen duurzame energie, maar dit gebied waarin best veel mensen wonen leent zich er niet voor." Hij vreest voor geluidsoverlast en hinder van de slagschaduw. Dat is de bewegende schaduw die in de buurt van een windmolen kan ontstaan. Steijvers: "Verder weten we nog niet wat het allemaal met onze gezondheid doet."
Hij en een dertigtal andere omwonenden hebben zich verenigd in 'Belangenvereniging Windmolens A2'. Jan Hurkmans, eigenaar van een kippenbedrijf, hoopt dat de windmolens er nooit komen. "Ik heb er slapeloze nachten van", aldus de Leendenaar, "met een snelweg aan de voorkant en twee windmolens aan de achterkant krijg ik mijn bedrijf en woning straks nooit meer verkocht."
Dorpsgenoot Gerard de Jong spreekt van een teleurstellende avond: "Het is allemaal weinig concreet. Ik wil onder meer weten hoe de mensen die verderop wonen worden gecompenseerd. Zelf ben ik niet tegen windmolens, maar het gaat nu wel heel erg snel."
"In beginsel staan we positief tegenover windenergie. Dit ervan uitgaande dat het spel open en eerlijk wordt gespeeld", zegt Alex van Merkestijn. Hij is lid van Coöperatie Cranendonck, een organisatie die zich richt op een duurzame energie. Van Merkestijn: "In deze gemeente ligt de focus nu op zonne-energie. Het nadeel daarvan is dat dit de meeste energie oplevert op het moment dat je het het minst nodig hebt. Bij windenergie is er sprake van een betere balans."
Ontwikkelaar Joost Pellens van Innogy geeft met vier lokale grondeigenaren gestalte aan het windmolenpark langs de A2. Pellens begrijpt de zorgen van de omwonenden. Hij benadrukt dat windturbines aan een groot aantal criteria moeten voldoen, onder meer op het gebied van geluid en slagschaduw. Bovendien staan de plannen nog in de kinderschoenen, aldus Pellens, die denkt aan vier of vijf turbines. Waar precies is nog onduidelijk. Dat geldt ook voor de hoogte van de molens en de breedte van de bladen. "Er zijn op dit moment nog honderd vragen te stellen", zegt Pellens. Op een later moment volgen er nieuwe informatieavonden. Pellens: "We willen de omgeving niet alleen mee laten denken in het proces, maar ook laten profiteren van de molens. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden een stukje van een windmolen te kunnen kopen. Daarnaast denken we aan het oprichten van een gebiedsfonds dat investeert in de leefbaarheid van de dorpen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden