Jeugdtoneelgroep Lef! staat dit weekend voor het eerst op de planken. Foto: Jurgen van Hoof
Jeugdtoneelgroep Lef! staat dit weekend voor het eerst op de planken. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Premièreweekend jeugdtoneelgroep Lef!

Roy de Leijer

Toneeltalenten spelen 'Leo en Lena'

Het gebouw Kloosterhof in Leende is dit weekend het decor van een bijzondere première. Jeugdtoneelgroep Lef! staat er namelijk voor het eerst op de planken. De toneeltalenten van KNAL spelen de voorstelling 'Leo en Lena'.

LEENDE - Lef! is een opzichzelfstaande vereniging onder de vleugels van KNAL. Met de jeugdtoneelgroep gaat een langgekoesterde wens van de Leendse vereniging in vervulling. "Tien jaar geleden werd er al over gesproken", vertelt regisseur Roy Verhoeven. Zelf werd hij op 16-jarige leeftijd 'weggeplukt' achter de kassa bij de plaatselijke supermarkt. Samen met Maarten van Gorp, Nicole Moonen, Renske Snijders en Nicole Otter begeleidt hij de toneeltalenten.

De jeugdtoneelgroep is dit najaar van start gegaan. In de oefenzolder van KNAL zijn acht jongeren met behulp van theaterworkshops en repetities klaargestoomd voor het premièreweekend.

Jongeren uit Leende en omstreken, vanaf de middelbare schoolleeftijd tot 18 jaar, kunnen lid worden van de toneelgroep. Ervaring is niet vereist. Veel spelers hebben al wat acteerervaring opgedaan, in groep 8 bij de schoolmusical of als lid van I'Musical in Leende. Otter: "Het jongste spelende lid zit in het eerste jaar van brugklas. Het is de bedoeling dat de leden doorgroeien naar KNAL." Er zijn echter ook jongeren die bewust voor een andere rol binnen Lef! hebben gekozen. Moonen: "Er zijn namelijk ook andere taken die moeten worden opgepakt, zoals het bouwen van het decor en het maken van een licht- en geluidsplan. Het is fijn dat we daarbij de ondersteuning van KNAL hebben. De leden komen ook regelmatig kijken." Isabelle Vermeulen kijkt uit naar de première: "Anders dan op school spelen we nu voor een echt publiek. Dat maakt het heel leuk."

Met het huidige ledenbestand kan KNAL nog wel even vooruit. "Wel merken we dat de spoeling in de jongste lichting leden de laatste jaren wat dunner is geworden. Lef! is daarom ook een kweekvijver", aldus Verhoeven, die op dit moment de jongste meespelende man bij de volwassenen is.

Lef! speelt dit weekend de voorstelling 'Leo en Lena'. Deze eigentijdse versie van het oorspronkelijke negentiende-eeuwse stuk 'Leonce und Lena' van Georg Büchner, vertelt het verhaal van twee pubers die de grenzen opzoeken. Los van elkaar gaan ze op zoek naar extreme avonturen en echte liefde. Toneelschrijver Jibbe Willems verzorgde de eigentijdse Nederlandse bewerking. Otter: "Het is een tijdloos stuk over pubers en pubergedrag. Sommige passages hebben we weggestreept. Ook hebben we zelf wat nieuwe elementen ingebouwd." Zo is er gekozen voor twee lesbische moeders, in plaats van een hetero vader en moeder.

'Leo en Lena' wordt op zaterdag 12 (20.00 uur) en zondag 13 april (14.00 uur) opgevoerd in het gebouw Kloosterhof. Kaarten à 5,- euro kunnen worden besteld via kaartverkoop@knaltoneel.nl. Het Kloosterhof ligt aan de Julianastraat 3 in Leende. Voor meer informatie zie: www.knaltoneel.nl

Meer berichten