Leerlingen van groep 8 van basisschool De Triangel koken voortaan samen met bewoners van zorgcentrum Leenderhof.
Leerlingen van groep 8 van basisschool De Triangel koken voortaan samen met bewoners van zorgcentrum Leenderhof. (Foto: )

'Dit werk geeft heel veel voldoening'

Roy de Leijer

Ouderen en kinderen koken samen

Dat samen koken en eten verbindt bleek afgelopen donderdag in zorgcentrum Leenderhof. Daar ging die ochtend een nieuw kookproject van start waarbij basisscholieren uit Leende en bewoners van het Leendse zorgcentrum samen kokkerellen.

LEENDE - De maandelijkse kookclub leert groep 8-leerlingen omgaan met kwetsbare ouderen. Voor de bewoners van Leenderhof zorgt het kookproject voor een extra stukje beleving. Het idee komt uit de koker van Ingeborg van Meggelen. Met Lind Verbindt wil ze bewoners van Leende op allerlei manieren met elkaar verbinden. Van Meggelen: "Vorig jaar hebben basisscholieren een bezoek aan mijn groentetuin gebracht. Hieruit is het idee ontstaan om van het overschot van de moestuin te gaan koken in Leenderhof. Het is een leuke activiteit die weinig inspanning vergt. Kinderen en ouderen kunnen een beetje snijden en wat kletsen."

Ze hoopt dat het kookproject een spin-off krijgt. Van Meggelen: "Misschien vinden de kinderen het ook leuk om met bewoners te gaan wandelen of spelletjes te spelen."

Donderdag stond er pizza op het menu. De Italiaanse lekkernij behoort niet tot de dagelijks kost van de bewoners van het zorgcentrum. "Vandaag eet ik voor de eerste keer pizza. Je bent echter nooit te oud om iets nieuws te leren", zegt mevrouw Van Dommelen. Zij en haar medebewoners genoten niet alleen van de pizza, maar ook van de leerlingen die over de vloer kwamen.

Volgens activiteitengeleidster Sheonagh van der Horst snijdt het mes bij het maandelijkse kookproject aan twee kanten: "Bewoners krijgen het gevoel dat ze nuttig bezig zijn. Veel van hen vinden het fijn om te werken. Dat zijn ze van vroeger uit ook gewend. De kinderen zien in de praktijk hoe mensen hier worden verzorgd. We hopen dat ze hierdoor enthousiast raken voor een baan in de zorg."

De kinderen en ouderen werden ondersteund door twee koks van Valkenhof. Daniëlle Geldenis: "Vanaf 1 januari koken wij op de afdelingen en zorgen we daar voor wat meer leven in de brouwerij. Dat doen we onder meer door ter plekke de lunch te verzorgen of samen met de bewoners een taart te bakken. We hebben ook al eens bloedworst met appeltjes gemaakt of wraps. Laats kregen wij van een mevrouw een familierecept voor een pastagerecht, met het verzoek of we dat konden maken. Ook hebben we shoarma gemaakt voor een groep mannen met het syndroom van Korsakov."

Niet alleen de smaakpapillen, maar ook andere zintuigen worden op deze manier geprikkeld. Geldenis: "Onze mobiele keuken is besteld, maar moet nog binnenkomen. Nu maken we gebruik van de oven in de keuken van Leenderhof. Daardoor is de beleving net iets minder." Ze vervolgt: "Dit werk geeft heel veel voldoening. Zojuist sprak ik een mevrouw die vroeg wat ze met het pizzadeeg moest doen, maar toen ze een deegroller in haar hand kreeg wist ze het meteen."

Meer berichten