De collectes in Leende en Heeze worden los van elkaar gehouden, maar de twee comités werken samen waar mogelijk. Foto: Jurgen van Hoof
De collectes in Leende en Heeze worden los van elkaar gehouden, maar de twee comités werken samen waar mogelijk. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Wethouders geven startsein GDW

Roy de Leijer

Goede Doelen Week 2019

De Heeze-Leendse wethouders Jan de Bruijn en Frank de Win hebben vrijdagmorgen op symbolische wijze het startsein gegeven voor de Goede Doelen Week in Heeze en Leende. Bij het gemeentehuis in Heeze namen ze de eerste collecte-enveloppen in ontvangst.

HEEZE-LEENDE - Van 8 tot en met 10 april wordt de Goede Doelen Week in Leende gehouden. In Heeze wordt er van 8 tot en met 11 april gecollecteerd. Deze week wordt bij alle inwoners van beide kernen een brief bezorgd met een toelichting op de manier van collecteren. Ook de collecte-enveloppen worden dan verspreid.

De collectes in Leende en Heeze worden los van elkaar gehouden, maar de twee comités werken samen waar mogelijk. "We vormen samen één stichting, maar in ieder dorp verzorgt een apart comité de collecte", vertelt Marjan van Uijthoven, voorzitter van Stichting Goede Doelen Week Heeze-Leende. De reden om een stichting op te richten heeft verschillende voordelen. Onder meer op juridisch en financieel gebied. Van Uijthoven: "We delen onder meer elkaars ervaringen. Ook het pr-gebeuren doen we samen."

Voor de nieuwe manier van collecteren is gekozen vanwege een terugloop aan vrijwilligers bij veel fondsen. Door de krachten te bundelen kan er gebruik worden gemaakt van een groot collectantenkorps. Ook het bereik wordt groter. "Voor de mensen is het daarnaast prettig dat de collectanten maar een keer aan de deur verschijnen", aldus Van Uijthoven.

Alle goede doelen staan op één A4'tje. Mensen kunnen anoniem doneren. Daarnaast kunnen ze hun gift specifiëren. Gebeurt dit niet dan wordt het bedrag gelijkelijk verdeeld over de verschillende goede doelen. Het is niet verplicht aan alle goede doelen te geven. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om een éénmalige machtiging in te vullen.

In totaal doen 18 goede doelen mee in Heeze en 15 in Leende. In Leende wordt de Goede Doelen Week voor de vierde maal georganiseerd, Heeze doet voor de derde keer mee. Vorig jaar hebben de bewoners van Heeze en Leende in totaal bijna 50.000 euro geschonken. Van Uijthoven: "We zien een stijgende lijn, vooral bij de wat kleinere goede doelen is de opbrengst omhooggegaan."

In totaal gaan er ruim tweehonderd collectanten langs de deuren. Op dit moment is het vrijwilligerskorps nog voldoende groot. "Er moeten echter niet te veel mensen wegvallen", zegt Van Uijthoven. Secretaris Petra van Eersel vult aan: "Door de vergrijzing verwachten we dat de komende jaren veel collectanten gaan opzeggen. Nieuw aanwas is dus welkom."

Mensen die de collectant hebben gemist kunnen hun enveloppe tot en met 13 april afgeven bij 't Brouwershuis aan de Oostrikkerdijk 1 in Leende. In Heeze kan de enveloppe worden ingeleverd bij kantoorboekhandel Lektura aan de Jan Deckersstraat 19a of de Wereldwinkel aan de Kapelstraat 24. Meer info: gdw-heeze-leende.nl

Meer berichten