De afvalpiraten van Buurtvereniging Molenheide gingen er met de hoofdprijs van door.
De afvalpiraten van Buurtvereniging Molenheide gingen er met de hoofdprijs van door. (Foto: )

Afvalpiraten 'veroveren' grote buit

Roy de Leijer

Landelijke Opschoondag

De gemeente Cranendonck nam afgelopen zaterdag voor de tweede keer deel aan de Landelijke OpschoonDag (LOD). Er waren honderd mensen op de been, waarvan 65 kinderen. Samen vulden ze honderd afvalzakken met zwerfafval. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar

CRANENDONCK - Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Verschillende groepen vrijwilligers staken daarom zaterdag de handen uit de mouwen om de gemeente Cranendonck een stukje schoner te maken. In bijna alle kernen werd de grijpstok ter hand genomen.

Daarmee werd het voorbeeld gevolgd van tienduizenden ZwerfAfvalPakkers (ZAP'ers) in heel Nederland. De gemeente Cranendonck nam vorig jaar voor de eerste keer deel aan de Landelijke OpschoonDag, een initiatief van Stichting Nederland Schoon. Toen werden er vijftig zakken met zwerfafval ingezameld. Dit jaar werd de landelijke actie voor de 17e keer gehouden.

Het opschoonevenement kreeg dit jaar in Cranendonck het thema: 'De Afvalpiraten' Wethouder Frits van der Wiel was blij met de verdubbeling van de 'buit' in een jaar tijd. "Ook wat betreft de opkomst ben ik tevreden. Er is een flinke toename ten opzichte van vorig jaar", aldus Van der Wiel, die zelf ook een handje meehielp. Net als Esther Fransen. De Budelse is dit jaar opnieuw een maand lang dagelijks in touw om het buitengebied van Cranendonck zwerfafval-vrij te maken. "Er komst steeds meer spin-off", merkt Fransen. Met haar acties wil ze vooral de jongere generaties bewuster maken van de gevolgen van het laten rondslingeren van afval. "Zij voeden op hun beurt ook hun ouders op", zegt Fransen. Ze komt heel wat lege blikjes, flessen, papiertjes en ander afval tegen tijdens haar afvalspeurtochten. Fransen: "Meestal een kilo of zes per keer. Afgelopen vrijdag ben ik met een paar mensen op pad geweest. Samen hebben we twintig kilo ingezameld."

Onder meer in Maarheeze, Budel-Schoot en Budel vond er afgelopen zaterdag een grote voorjaarsschoonmaak plaats. Ook In Soerendonk gingen verschillende groepen aan de slag. Een aantal enthousiastelingen van de Dorpsraad Zurrik en Buurtvereniging Molenheide, jong en oud, heeft zakken vol zwerfafval verzameld.

Alle deelnemers kregen een leuke attentie, een groeipapiertje, als dank voor hun deelname. Zo zaaien we samen bloemen in plaats van zwerfafval in de gemeente. Buurtvereniging Molenheide ging er met de hoofdprijs van door. Hun mooie schatplek en uitgebreide aankleding van de deelnemers als piraten, leverde de vereniging een buurtbarbecue op.

De gemeente Cranendonck wil structureel een vuist maken tegen het zwerfafval. De Landelijke Opschoondag is een van de acties waarmee ze dit wil realiseren. Het inzamelen van zwerfafval kan ook op andere momenten dan tijdens de Landelijke Opschoondag. Bij de gemeente is het onder meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een knijper in bruikleen.

Meer berichten