De vereniging debuteerde in 't Scureken van Kempenhaeghe met het blijspel 'De Polyester Polka'.
De vereniging debuteerde in 't Scureken van Kempenhaeghe met het blijspel 'De Polyester Polka'. (Foto: )

De Heezer Komedie viert 40-jarig bestaan

Toneelvereniging De Heezer Komedie brengt op 27, 28 en 29 maart het blijspel 'Verliezers' van Ton Davids op de planken. Vanwege het 40-jarig bestaan van de toneelclub worden de voorstellingen dit jaar van een feestelijk tintje voorzien.

HEEZE - Na het stoppen van toneelvereniging Nicasius - bijna 50 jaar geleden - was het in Heeze een tijdje vrij stil op het gebied van amateurtoneel. In 1979 kwam daar verandering in. Dat najaar zag De Heezer Komedie het levenslicht. "Cor Loos was destijds een van de initiatiefnemers", vertelt Ineke van Gorp. De Heezerse staat al zo'n 36 jaar op de planken bij de jubilerende toneelclub .

Dirk Kroon werd aangesteld als de eerste regisseur van De Heezer Komedie. Het gezelschap richtte zich aanvankelijk op het spelen van blijspelen. De vereniging debuteerde in 't Scureken van Kempenhaeghe met het blijspel 'De Polyester Polka' van Dimitri Frenkel Frank. Later werden er ook een tijd lang kindervoorstellingen voor het voetlicht gebracht. "In de loop der jaren zijn we ook gestopt met het spelen van zware stukken. Dit besluit hebben we genomen na reacties van ons publiek. Zij vonden dat er op de televisie al genoeg ellende te zien is", vertelt penningmeester Ria Verhagen.
"Onze gloriejaren hebben we in de tweede helft van de jaren tachtig beleeft", vindt Van Gorp, "toen brachten we telkens vijf voorstellingen. Iedere avond zat de zaal stampvol." "We streven er nog altijd naar iets leuks op de planken te brengen", zegt Wil van den Hurk. Hij maakte vorig jaar, na bijna 30 jaar afwezigheid, zijn comeback als regisseur. Een paar jaar eerder keerde hij al terug als speler.

In veertig jaar tijd heeft de vereniging heel wat verschillende repetitielokalen en speelruimtes van binnen gezien. Inmiddels wordt er al zes jaar gerepeteerd en gespeeld in dorpshuis 't Perron.

De Heezer Komedie telt ruim twintig leden. De vereniging is al jaren op zoek naar nieuwe, jeugdige aanwas. Vooral aan mannen is er een tekort bij de toneelvereniging. Het gros van de leden is de vijftig gepasseerd. Secretaris Ellis Vinck: "De toneelstukken liggen daardoor voor ons niet voor het oprapen. Je kunt spelers namelijk wel ouder doen lijken, maar iemand jonger maken is een stuk moeilijker." Van den Hurk vult aan: "We hebben het onderwerp even geparkeerd. Na de voorstellingen pakken we de draad weer op." Hij geeft aan dat jongeren wel de weg naar andere toneeldisciplines weten te vinden, bijvoorbeeld naar de groep vrijwilligers die het licht, decor en de grime verzorgen. Aan het aanwezige potentieel kan het niet liggen, aldus Verhagen: "In Heeze is veel acteertalent aanwezig. Dat zie je onder meer ieder jaar opnieuw bij de Brabantsedag."

Meer berichten