Foto: Ivar Pel
Foto: Ivar Pel (Foto: Ivar Pel)

Herenboeren rukken op naar Leende

Roy de Leijer

Informatieavond GezondDorp

Je eigen kleinschalige, coöperatieve boerderij voor de wekelijkse voorraad verse groente, fruit en vlees. Op verschillende plekken in Nederland hebben 'herenboeren' hiervoor de handen ineengeslagen. Het concept werd op maandag 11 maart gepresenteerd in restaurant-herberg De Scheuter in Leende.

LEENDE - Ruim 120 belangstellenden waren afgekomen op de informatiebijeenkomst in De Scheuter. Op uitnodiging van Stichting GezondDorp verzorgde Boudewijn Tooren van Herenboeren Nederland een lezing over het concept, dat inmiddels op tal van plaatsen navolging heeft gekregen.

Een herenboerderij richt op de duurzame productie van voedsel. Tooren, van beroep natuur- en landschapstechneut, stond mede aan de basis van de eerste herenboerderij. Het idee hiervoor ontstond in 2012 in Boxtel. Herenboeren Wilhelminapark ging in 2016 van start en is inmiddels een succes. Tooren: "Hoewel we niet vies zijn van nieuwe technieken is het ook een soort ontdekkingsreis terug in de tijd geweest."

Nederland telt op dit moment een vijftiental herenboerderijen. In de loop van dit jaar wordt dit aantal verder uitgebreid. Zo bestaan er onder meer concrete plannen voor een coöperatieve boerderij in Weert.

Een herenboerderij is eigendom van 150 tot 200 tweehonderd huishoudens. Samen vormen ze een coöperatie waarvan de leden eenmalig tweeduizend euro inleggen voor het oprichten en opstarten van de boerderij. Zij bepalen zelf wat er op het agrarische bedrijf wordt geteeld en verbouwd. Toor: "De deelnemers aan de coöperatie nemen zelf een boer in loondienst. Zelf meewerken mag, maar hoeft niet."

Daarnaast dragen de huishoudens de kosten van de jaarlijkse begroting. "Met tweehonderd deelnemers kun je vijfhonderd monden vullen. Dit komt neer op een bijdrage van 10 euro per week per mond", aldus Tooren. Er wordt gewerkt volgens een gesloten systeem. Tooren: "We verkopen niets, wij produceren alleen voor ons zelf." Volgens de Boxtelnaar zijn de producten zo'n 20 tot 25 procent goedkoper dan in de supermarkt. "Dat komt omdat we de tussenhandel eruit halen. Er is geen marktwerking."

Huisarts Norbert van den Hurk denkt dat het concept uitstekend past bij de filosofie van GezondDorp Leende: "Wij zijn in Leende eigenlijk maar met een boodschap begonnen: het eten van goed, onbewerkt voedsel."

De bezoekers van de drukbezochte informatieavond in De Scheuter kwamen niet alleen uit Leende, maar ook uit omliggende dorpen als Heeze en Maarheeze. Voor de meeste aanwezigen was de lezing een eerste kennismaking met Herenboeren. Tooren: "Om te kunnen starten moet er eerst een kartrekkersgroep worden gevormd. Vervolgens is het zaak om geïnteresseerden een intentieverklaring te laten tekenen." Na afloop heeft zich direct een aantal belangstellenden gemeld voor een verder vervolg. Voor meer informatie: info@gezonddorp.nl. Zie ook www.herenboeren.nl

Meer berichten