Sterkselse buurtsuper viert mijlpaal

Roy de Leijer

'Het is meer dan alleen een winkel'

De Spar Dorpswinkel in Sterksel blaast op 24 maart vijftien kaarsjes uit. De buurtsuper valt niet meer weg te denken uit het Sterkselse dorpshart. Het derde lustrum wordt later deze maand uitgebreid gevierd.

STERKSEL - In 2002 sloot de enige nog overgebleven levensmiddelenwinkel in Sterksel de deuren. Voor de dagelijkse boodschappen moest voortaan worden uitgeweken naar de omliggende dorpen. Na de sluiting trok een groep Sterkselnaren de stoute schoenen aan en stichtte de coöperatie Dorpswelzijn Sterksel. Iedereen in het dorp kon lid van de coöperatie worden. Met de verkoop van certificaten werd in korte tijd ruim 17.000 euro ingezameld. Daarnaast werd met succes een verzoek voor financiële ondersteuning ingediend bij de Rabobank en bij de provincie. Uiteindelijk opende de Spar Dorpswinkel op 24 maart 2004 zijn deuren. Mede dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers werd de winkel een succes. In 2011 werd, met behulp van een zogeheten IDOP-subsidie, in het nieuwbouwproject De Heerlykheid een toekomstbestendige en ruimere winkel betrokken.

De Sterkselse buurtsuper, die dagelijks is geopend, wordt draaiende gehouden door zeventig vrijwilligers. Bedrijfsleider Bart Looijmans is de enige fulltime beroepskracht in dienst van de coöperatieve supermarkt. Looijmans: "Het grootste gedeelte van de vrijwilligers komt uit Sterksel, maar er zijn ook mensen uit Maarheeze, Heeze en Leende actief in de winkel. Het vrijwilligersbestand telt onder meer statushouders, stagiairs, oproepkrachten en gepensioneerden."

De vrijwilligers nemen plaats achter de kassa, vullen de lege schappen of maken deel uit van de 'snijploeg', die zes ochtenden in de week het verse brood komt snijden en labelen voor Kempenhaeghe.

We moeten het zeker niet alleen hebben van de gunfactor, stelt Looijmans: "Klanten kunnen hier voor hun complete boodschappen terecht. Het is echter meer dan alleen een winkel, voor veel mensen in Sterksel is het ook een belangrijke ontmoetingsplek, waar ze over van alles en nogwat worden bijgepraat."

De totale winkeloppervlakte van de dorpswinkel, inclusief het kantoor en het magazijn, beslaat ongeveer driehonderd vierkante meter. Bezoekers kunnen er onder meer gebruikmaken van het PostNL-punt, de stomerijservice en de bibliotheekkast. Verder wordt er gestreefd naar zoveel mogelijk lokale producten. Looijmans: "Het is de dorpswinkel 3.0."

Hij vervolgt: "In de nabij toekomst willen we de winkel iets meer verfijnen en ons nog meer richten op het versgebeuren." Ook wordt er meer ingezet op duurzaamheid.

Volgens Rob Geilleit, voorzitter van de coöperatie Dorpswelzijn Sterksel, heeft de dorpswinkel haar bestaansrecht inmiddels ruimschoots bewezen. Op dit moment draait de winkel naar behoren, aldus Geilleit: "We moeten echter continue alert blijven. Het zijn dunne marges. Het succes valt of staat met de inzet van vrijwilligers. Een paar jaar geleden leek het op dit gebied wat spannender te gaan worden, maar het aantal vrijwilligers is daarna zelfs toegenomen."

Op diverse plaatsen is geprobeerd het concept van de Sterkselse buurtsuper te kopiëren. Geilleit kan zich echter geen concreet voorbeeld voor de geest halen waar dit is gelukt.

Ter gelegenheid van het jubileum wordt op vrijdag 22 maart het symposium 'De dorpswinkel in de kleine kern' gehouden. Op zaterdag 23 maart vinden bij de winkel allerlei feestelijke activiteiten plaats. De hele dag staan er kraampjes met streekproducten. Vanaf 14.00 uur zijn er activiteiten voor de jeugd. Ook wordt de winnaar van de Sparfie-wedstrijd bekend gemaakt.

Het jubileum wordt gevierd met een Sterksel kookboek. Dorpsbewoners, vrijwilligers en andere mensen die betrokken zijn bij de dorpswinkel hebben hiervoor hun favoriete recepten kunnen insturen. Het boek is vanaf zaterdag 23 maart in de winkel verkrijgbaar.

Meer berichten