In het atelier van Jos aan Dorpsstraat 96 in Leende zijn bezoekers vrijblijvend welkom om te kijken en een praatje te maken.
In het atelier van Jos aan Dorpsstraat 96 in Leende zijn bezoekers vrijblijvend welkom om te kijken en een praatje te maken. (Foto: )

Jos Leurs brengt kleuren in beweging

Fransje Thijssen

Warm en koud versterkt elkaar

"Ik schilder al mijn hele leven en ben er nog steeds continue mee bezig. Mijn stijl groeit en verandert mee met de verschillende periodes, maar uiteindelijk kom je toch uit op de basis, het op je eigen manier vastleggen van wat je beleeft en wat je ziet."

Leende - Op de lagere school in Valkenswaard maakte hij al kleine olieverfschilderijtjes, die hij voor een gulden verkocht aan de onderwijzers. Jos (1947) wist al heel jong dat hij schilder wilde worden maar 'eerst een écht vak leren' hoorde bij een goede opvoeding in de jaren '70. Hij werd huisschilder en ging in 1967 naar SintLucas in Boxtel, de opleiding voor vormgeving en creatieve techniek. Hier leerde hij met veel plezier reclame- en decoratieschilderen, ontwerpen en tekenen. Als huisschilder en als kunstschilder hanteerde hij de kwast met verve. Na de eerste tentoonstelling bij Galerie Lambèr in Valkenswaard en een uitnodiging voor een expositie bij Galerie Bonnard in Nuenen kon hij meer tijd besteden aan wat hij echt wilde. Regelmatig trok hij naar Frankrijk, op zoek naar het mooie licht in de Meuse, naar Normandië met zijn mooie havenstadjes en later naar de Provence. In 1996 vestigden Jos en zijn vrouw Madonna zich in de omgeving van Cannes, in een klein dorpje. Madonna werkte voor redacties van twee tijdschriften en Jos in zijn atelier in een oude kurkfabriek. Het werd een periode van genieten van het Bourgondische leven en hard werken, die veel voldoening gaf. In deze zonnige en inspirerende omgeving maakte Jos landschappen, stadsgezichten, havens, tafereeltjes op stranden en terrassen en doorkijkjes in pittoreske dorpjes. "Ik ben een buitenschilder, het liefst schilder ik op locatie en laat me meevoeren door de stand van de zon, het spel van licht en schaduw. Het is soms zoeken waar je moet staan en vooruit denken, maar het komt altijd goed. Buiten schilderen is een beleving en voor mij meer waard dan schilderen van een foto." Jos houdt van de Haagse Schoolschilders zoals Breitner en Israëls, die schilderden met de 'brede toets' en van de kleuren van de Franse impressionisten: "Met een paar vegen heel veel zeggen." Bijzonder is dat Jos niet vanuit de lijn maar vanuit 'de vlek' werkt. Door de vlakken, licht en donker, ontstaan de vormen. Complementaire kleuren, warme en koele kleuren, zet hij tegen elkaar zodat ze elkaar versterken. Jos brengt kleuren in beweging. Volgens Madonna is hij een meester in het mengen van de verf. Jos: "Ik werk maar met acht bestaande kleuren, de kleuren van de regenboog, en met wit. Hiermee meng ik op mijn palet blindelings de kleur die ik wil hebben." Kleur heeft ook met gevoel te maken vindt Jos, "Luchten hoeven niet altijd blauw te zijn, ik gooi er tegenwoordig heel mijn palet in." Sinds 2012 wonen en werken Jos en Madonna in Leende, ook de Leenderheide, de Malpie en de Strabrechtse Heide geven veel energie en inspiratie.

Van 3 maart tot en met 28 april is het werk van Jos te zien tijdens een tentoonstelling op Kasteel Geldrop.

Meer berichten