Foto:

'We zijn best wel vooruitstrevend'

Roy de Leijer

Ossedrijvers 'loeien' al 55 jaar

Carnavalsvereniging De Ossedrijvers uit Sterksel bestaat 55 jaar. Vanwege het bijzondere carnavalsjubileum - vijf keer het gekkengetal elf - krijgen de activiteiten een extra feestelijk tintje.

STERKSEL - In de jaren voorafgaand aan het eerste 'officiële' carnaval werden er al feestavonden in Sterksel gehouden. Deze balavonden werden georganiseerd door voetbalvereniging RKSV Sterksel en de RKJB (Rooms Katholieke Jonge Boeren). Dit gebeurde met medewerking van carnavalsvereniging De Keijepaol uit Someren-Heide.

Op initiatief van Jan Reiling werd in het najaar van 1964 de eerste aanzet gedaan voor de oprichting van een Sterkselse carnavalsvereniging. Bij de oprichtingsvergadering op 15 december 1964 in café Boszicht waren dertien dorpsgenoten aanwezig. Wim Derks werd de eerste voorzitter, Jan Reiling nam de functies van secretaris en penningmeester op zich. Het bestuur werd gecompleteerd door Tinus Derksen. Later die maand werd de eerste Raad van Elf geïnstalleerd.

Er werd gekozen voor de naam 'De Ossedrijvers'. De Sterkselnaren werden Drijvers en Drijverinnekes genoemd en de carnavalsnaam van het dorp werd het Osserijk. "Met De Ossedrijvers wordt verwezen naar de rol die ossen hebben gespeeld bij de ontginning van Sterksel", legt secretaris Riëtte van Oss uit. De Sterkselse, die in 1976 met de dansmarietjes was gestart, vormde in 1980 samen met Gerard v.d. Boomen het prinsenpaar van de Sterkselse carnavalsverenging. Van Oss: "Vanaf dat jaar mochten ook vrouwen lid van de vereniging worden."

Medeoprichter Wim Strauven en Jeanne Michiels vormden in 1965 het eerste prinsenpaar. Strauven was ook een van de initiatiefnemers van het beeld van D'n Os, dat al vijftig jaar op het Sterkselse kerkplein staat. Het beeld is ontworpen door Jef Driessens en Wim Gielen. De eerste carnavalsmantels werden geleend van De Keijpoal. "We zijn nog altijd heel close", zegt Van Oss. Ze vervolgt: "Carnaval was in die jaren echt een dorpsgebeuren. Er was ook weinig anders dan het carnaval en de kermis." Voorzitter en regerend prins Jeroen Daniëls vult aan: "Mensen komen nog altijd graag naar onze activiteiten. Het is alleen wat moeilijker geworden om ze als lid een onderdeel van de vereniging te laten worden." In 55 jaar tijd is er ook op andere gebieden het nodige veranderd, aldus Daniëls: "Het carnaval is minder formeel. Ook zijn we best wel vooruitstrevend. Zo was De Ossedrijvers een van de eerste verenigingen in deze regio waar een prinses voorop ging in het carnaval. Verder zijn wij een paar jaar geleden afgestapt van de Raad van Elf en hebben we de Osseraad in het leven geroepen. Ook vrouwen mogen lid van deze raad worden."

De vereniging houdt geen jubileumfeest. "Hiervoor in de plaats pimpen we onze bestaande activiteiten op", zegt Daniëls. Een voorbeeld is de 55-plus brunch die zaterdag wordt gehouden. Hiervoor zijn ook alle oud-prinsen en -prinsessen uitgenodigd.

Meer berichten