Carnavalsvereniging De Lolmakers.
Carnavalsvereniging De Lolmakers. (Foto: )

CV De Lolmakers bestaat 22 jaar

Roy de Leijer

Jubileumfeest op De Breedvennen

Carnavalsvereniging De Lolmakers viert dit jaar een bijzondere mijlpaal. De vereniging bestaat 22 jaar. Ter gelegenheid van dit carnavalsjubileum - twee keer elf - wordt zaterdag flink uitgepakt op evenemententerrein De Breedvennen in Leende.

LEENDE - Carnavalsvereniging De Lolmakers zag in 1997 het levenslicht aan de keukentafel van de familie Schoone in Leenderstrijp. Daar werd ook de eerste carnavalswagen gebouwd. Er werd gestart met vijftien leden. Bart van Weert en Marcel Smits zijn twee leden van het eerste uur. Van Weert: "De groep is opgericht toen we in groep 8 van de basisschool zaten."

In 1998 werd met een kleine brandweerwagen voor het eerst door Blaosdonk getrokken. Bij het bouwen kregen de jeugdige wagenbouwers 'stiekem' hulp van hun ouders. "Toen de optochtcommissie naar onze wagen kwam kijken heeft mijn vader zich drie kwartier verstopt", grinnikt Van Weert.

In het thuisdorp werd altijd een podiumplaats gescoord. In 2002 werd voor de eerste keer de hoofdprijs gewonnen. Dat jaar werd eer ook voor het eerst deelgenomen aan de optocht in Maarheeze.

De vereniging werd in de beginjaren regelmatig door pech getroffen. Smits: "Meteen in het eerste jaar brak er iets van de wagen af." Van Weert vult aan: "En toen we voor het eerst deelnamen aan de optocht in Maarheeze ging het bij de eerste drempel al mis."

Inmiddels hebben er heel wat wisselingen binnen de vereniging plaatsgevonden. Op dit moment telt De Lolmakers 35 leden. De leeftijd varieert van 13 tot 71 jaar. "We hebben zelfs iemand Son en Breugel en een Tukker uit Vollenhoven geadopteerd", lacht Bas Bunthof.

In de loop der jaren heeft de groep verschillende bouwonderkomens gehad. "Het is steeds moeilijker geworden om een bouwplek te vinden. Wij hebben eigenlijk altijd geluk gehad", zegt Van Weert. De laatste paar jaar wordt er geklust in een bouwtent aan de Hoogeindseweg in Leenderstrijp.

In 2017 werd de groep landelijk nieuws toen er op de vorige locatie, eveneens aan de Hoogeindseweg, vlak voor het optochtweekend een groot drugslab werd opgerold. Dit had als gevolg dat de vereniging niet aan de optochten kon deelnemen. "Op dat moment was dat heel erg, maar verder hebben we er geen blijvend leed aan overgehouden. Voor ons is dit hoofdstuk afgesloten", zegt Van Weert. Bunthof: "Het medeleven was hartverwarmend. Overal waar we aan de optochten zouden deelnemen hebben we op het podium gestaan."

Het bouwen van praalwagens is in de afgelopen 22 jaar flink veranderd. Onder meer de bouw- en verzekeringskosten zijn flink gestegen. Van Weert: "We hebben gelukkig altijd goede materiaalsponsoren gehad."

De groep heeft veel prijswinnende creaties gebouwd. Er is veel oog voor detail. Van Weert: "Voor het maken van een huidskleur kunnen we bijvoorbeeld kiezen uit acht verschillende kleurcodes." Bunthof: "We zijn steeds verfijnder gaan werken. Vouwranden mogen bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn."

De Lolmakers doen mee met de optochten in Maarheeze, Leende en Budel. Hoe en of de groep verder gaat is nog niet helemaal duidelijk. Smits: "Als we meedoen, dan willen we ook goed voor de dag komen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden