Kunstschilder Frans Manders: "Ik moest altijd hard werken om het hoofd boven water te houden. Nu wil ik tevreden zijn met wat ik doe."
Kunstschilder Frans Manders: "Ik moest altijd hard werken om het hoofd boven water te houden. Nu wil ik tevreden zijn met wat ik doe." (Foto: )

Tachtig jaar en boordevol energie

Fransje Thijssen

Frans Manders bekent kleur

"Ik trek voort alle registers open, nu komt het erop aan," zegt schilder Frans Manders, die onlangs 80 jaar is geworden. "Dankzij mijn vrouw Hilda, 'een gezondheidsfreak', voel ik me sterk en energiek genoeg om door te gaan op de ingeslagen weg, waarbij kleur en abstractie steeds belangrijker worden."

Heeze - Frans schildert nog elke dag zo'n zeven à acht uur: "Ik roep weleens dat dit mijn chronische ziekte is, ik kan het gewoon niet laten."

Vrij kunstenaar

Sinds 1979 werkt hij als vrij kunstenaar. Zijn Brabantse landschappen uit de beginperiode zijn bekend en waren geliefd omdat ze onze authentieke omgeving nog laten zien zoals die ooit was. Frans was een bewonderaar van de Haagse School schilders en reisde veel naar Frankrijk om impressionistische landschappen te schilderen. "Van huis uit ben ik een buitenschilder, maar ook de impressionistische landschappen heb ik achter me gelaten. In mijn huidige werk zullen mensen geen landschappen of andere thema's in deze stijl meer vinden."

Discipline

Frans zit niet op inspiratie te wachten maar houdt van discipline. "Ik daag de discipline uit, het komt vanzelf." In de eenzaamheid van zijn atelier put de schilder uit zijn herinneringen en fantasie en abstraheert deze beelden. Hij wil communiceren met de kijker door middel van kleur en vorm maar laat de kijker de ruimte om te zien wat hij zelf wil. Het moet een beleving zijn. "Ik schilder niet langer mooie plaatjes maar schilderijen." Natuurlijk heeft Frans in zijn leven genoeg landschappen gezien, ze zitten in zijn hoofd als verworvenheden en als basis maar het gaat nu om het abstraheren. "Mijn werk moet zeggingskracht hebben en niet te oppervlakkig zijn. Ik heb mezelf voor het blok gezet omdat abstraheren een van de moeilijkste dingen is. Ik wil naar de pure abstractie. Ik twijfel en worstel en ben kritischer op mezelf geworden. Ik begin enthousiast en na een paar lijnen weet ik niet meer waar ik uitkom." Soms draait het uit op een desillusie maar "morgen ga ik het maken" of "de volgende gaat het worden" is wat hem voortstuwt. "Wat mij tegenwoordig bezig houdt is het 'niet' kunnen." Hedendaagse schilders die Frans inspireren en beïnvloeden zijn Kiro Urdin en Peter Pollág uit Slowakije. Kleur wordt voor Frans steeds belangrijker. "In kleuren kan ik me uitdrukken, ik denk en kijk in kleuren. Ik zie een landschap anders dan de meeste mensen, ik zie veel meer kleuren."

Zijn favoriete kleur is helder rood, in elk werk terug te vinden. De theorie van kleur of kleurenleer heeft Frans nooit bestudeerd. "Ik doe het op mijn gevoel maar basisvaardigheden, vakmanschap, keihard werken en een beetje talent hoort er wel bij, ik heb er 40 jaar over gedaan."

Meer berichten