Foto:

ZOEM in de race voor vrijwilligersprijs

Roy de Leijer

Stemmen kan tot en met 11 februari

Het project ZOEM Heeze-Leende is in de race voor een Meer dan handen vrijwilligersprijs. Met dit initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) worden vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers gewaardeerd.

HEEZE-LEENDE - De projectgroep ZOEM maakt ouderen in Heeze-Leende wegwijs in het woud van smartphone-apps en bereidt ze voor op het gebruik van andere 'slimme' toepassingen, die onder meer gericht zijn op valpreventie, valsignalering en bewegingstraining. Om deze toepassingen te kunnen gebruiken moeten ze echter eerst een aantal basisvaardigheden beheersen.
In 't Bruukske in Leenderstrijp begon vrijdag een nieuwe groep cursisten met de introductiecursus van ZOEM. Ze worden begeleid door ervaren vrijwilligers, zogeheten supergebruikers. Cursusleider Cintha Bax: "We beginnen met hele elementaire zaken, zoals het aan- en uitzetten van de telefoon."
Een van cursisten is Lucy van Meijl: "Ik neem om twee redenen deel aan de cursus. Ik wil mijn smartphone beter leren gebruiken, maar daarnaast wil ik ook binnen de KBO, waar ik lid van ben, reclame voor ZOEM maken. Het preventieve aspect vind ik namelijk heel belangrijk. Ook helpt een smartphone mensen bij het versterken van hun sociaal netwerk."
De nut en noodzaak van het project wordt onderschreven door Riet van den Broek, voorzitter van Stichting Welzijn en Zorg Leenderstrijp: "Ik heb net iemand geholpen die op haar zestigste haar eerste WhatsApp-berichtje heeft verstuurd." Ze merkt dat veel ouderen nog wel even over een drempel moeten stappen. Van den Broek: "Veel mensen denken te diep na, daardoor vinden ze het soms eng om op het scherm te drukken."
De projectgroep ZOEM bestaat uit vertegenwoordigers van Wonen Welzijn Zorg Sterksel, Zorgcoöperatie Graaggedaan Leende en het Leende bedrijf Gociëty Solutions. Zij worden ondersteund door de KBO's van Sterksel en Leende, zorgcoöperatie Graaggedaan Leende, Welzijn en Zorg Leenderstrijp, de bibliotheek en vrijwilligers uit Heeze.
Het project heeft als doel ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, gesteund en geholpen door de omgeving, zodat er minder professionele zorg nodig is en eenzaamheid wordt voorkomen. Hiervoor maakt ZOEM gebruik van de apps van GoLivePhone. Deze apps zijn ontwikkeld door Gociëty Solutions. Gebruikers bepalen zelf welke 'knoppen' voor hen belangrijk zijn. Alle mogelijke apps kunnen worden toegevoegd.
Er zijn verschillende vervolgcursussen. Bax: "Verder zijn er plannen om binnenkort met een pilot te starten, waarbij mensen op hun telefoonscherm kunnen zien wie er aanbelt. Waarschijnlijk beginnen we hiermee in Leenderstrijp."
Alle genomineerden voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen zijn te vinden op www.vrijwilligersprijzen.nl. Stemmen kan tot en met 11 februari. De prijsuitreiking is op 15 februari.
 

Meer berichten