Foto:

Oogstjaar voor Vrienden van de Bieb

Fransje Thijssen

De plannen voor 2019

De Vrienden van de Bieb zitten bepaald niet stil. Sinds de heropening van de vernieuwde bibliotheek Heeze-Leende in maart 2018 is er, in samenwerking met Bibliotheek Dommeldal, een ruim en veelzijdig aanbod van activiteiten voor jong en oud. Naast het uitlenen van meer boeken is de bibliotheek ook een plek geworden voor sociaal-culturele activiteiten.

Heeze-Leende - "2019 moet een 'oogstjaar' worden," zegt Ben Pollmann, voorzitter van de het bestuur van De Vrienden, "maar dit moet ook zichtbaar zijn in meer activiteiten en meer betrokkenheid." Er zijn mooie plannen gemaakt en het bestuur staat te popelen om deze naar buiten te brengen. Ben: "Evenals in Sterksel werken we aan een bibliotheekpunt in Leende." Secretaris Kees Smedema: "Samen met andere instanties hebben we een 'Taalpunt' geopend om laaggeletterde mensen te helpen met het lezen, spreken, schrijven en begrijpen van de Nederlandse taal." Er zijn weer boeiende lezingen gepland: Op 30 januari komt Joris van Sleeuwen vertellen over Jan Sluijters, die begin vorige eeuw schilderde in Heeze. Op donderdag 21 februari geeft John Dagevos, die overheden en bedrijven adviezen geeft over duurzame bedrijfsvoering, een inleiding over duurzaamheid in brede zin. Kees: "Volgens John is Heeze-Leende de duurzaamste gemeente van Noord-Brabant. Op deze avond krijgen bezoekers onder andere te horen hoe hij aan deze gegevens komt." Hierna zullen er meer interessante lezingen over duurzaamheid volgen en op 15 maart is er een Pecha Kucha over de rol van de Provincie bij het stimuleren van hiervan. Grote namen uit de literatuur, zoals Adriaan van Dis, Arthur Japin en Wim Daniëls waren al eerder binnengehaald, op zondag 31 maart zal schrijfster Griet op de Beeck komen vertellen over haar werk waaronder het boek 'Vele hemels boven de zevende', terwijl hieraan voorafgaand, op vrijdag 25 januari de gelijknamige film wordt vertoond. Alles bij elkaar een programma om blij van te worden maar er moet wel voldoende ruimte gevonden worden in 't Perron.

Ook hier is een oplossing voor bedacht: Ben: "De grote ruimte boven de bibliotheek in 't Perron biedt meer mogelijkheden dan het gebruik tot nu toe. Met mobiele meubelen, verplaatsbare scheidingswanden en aankleding in de nieuwe huiskleuren wordt het een multifunctionele ruimte. Hier kunnen lezingen, vergaderingen, cursussen en studieplekken worden gerealiseerd." De projectgroep, bestaande uit het bestuur van 't Perron, de Projectgroep Stichting Bibliotheek Heeze-Leende, de Gemeente en Bibliotheek Dommeldal is inmiddels druk bezig met de uitvoering en hoopt in september deze ruimte in gebruik te nemen. Ben: "Ook de ontsluiting van boekencollecties van de Heemkundekring, het IVN en de lezingen over de bijzondere collectie van Kasteel Heeze bleken een succes. Er is hard gewerkt om dit alles tot stand te brengen maar de bibliotheek alleen kan overleven door verbinding met de gemeenschap."

Meer berichten