Foto:

'Er was meteen een klik'

Roy de Leijer

De lokale acts zijn dit weekend goed vertegenwoordigd bij de Tonpraotavonden in Sterksel. Carnavalsvereniging De Ossedrijvers heeft onder andere drie tonpraters van eigen bodem weten te strikken. Daarnaast wordt het reilen en zeilen in het dorp ook dit jaar besproken door Tiswa.

STERKSEL - Het cabaretduo, gevormd door Marij Polman en Door Scheepers, neemt voor het vierde achtereenvolgende jaar het dorpse leven onder de loep. Scheepers: "Dat doen we telkens vanaf een nieuwe locatie in Sterksel. Eerder zaten we onder meer op het kerkplein en in restaurant La Fortuna." De plek waar het duo dit jaar voor heeft gekozen moet nog even een verrassing blijven. "Ons optreden bestaat uit kleine stukjes waarin we het dorpsgebeuren bespreken. Dat proberen wij op een grappige manier te doen, zonder dat we iemand willen kwetsen", vertelt Marij Polman. Ieder jaar passeren veel prominente dorpsbewoners de revue. Sterkselnaren zijn daardoor op hun hoede in de aanloop naar de Tonpraotavonden. Polman (grinnikend): "Mensen vragen ons regelmatig of ze dit jaar voorbijkomen." Scheepers vult aan: "We proberen ieder jaar zoveel mogelijk nieuwe namen te noemen."

Aan onderwerpen of personen is er nooit een gebrek. Polman: "We zijn er het hele jaar mee bezig. Zaken die ons opvallen nemen we mee." Scheepers vult aan: "We moeten dan ook ieder jaar veel schrappen." In het begin werden we geholpen met het schrijven van de tekst, maar inmiddels doen we dat zelf." Ieder optreden wordt afgesloten met een zelfgeschreven lied.

Polman en Scheepers werden 4 jaar geleden gevraagd om mee te doen aan Tonpraotavonden in Sterksel. Scheepers: "Daarvoor namen we afzonderlijk van elkaar deel aan de carnavalsoptocht in Sterksel. Er was meteen een klik." Het duo heeft een duidelijke rolverdeling. Polman is de aangever en Scheepers de afmaker.

Ze kijken uit naar de Tonpraotavonden in de tot Ossestal omgetoverde gymzaal van dorpshuis Valentijn. Zenuwachtig zijn Scheepers en Polman niet. Scheepers: "Het is heel leuk om te doen. We vinden het ook altijd jammer als de avonden zijn afgelopen." De voorpret is echter minstens zo groot. Polman: "We lachen dan heel wat af." Het duo wil nog even doorgaan. "Volgend jaar vieren we het eerste lustrum", zegt Scheepers.

Behalve Tiswa heeft de Tonpraotcommissie van De Ossedrijvers onder meer de tonpraters Boy Jansen en Rob Scheepers, die een thuiswedstrijd speelt, weten vast te leggen. "We hadden het programma vorig jaar al rond", zegt commissielid Helga Jansen. Van eigen bodem is er vrijdag en zaterdag ook kletspraat van Marijn van Weerdenburg en Lucas van Laarhoven. Verder maken de jeugdslagwerkgroep van muziekvereniging De Heerlijkheid en de groep Van alles en nog wa hun opwachting op het podium. Daarnaast is er een optreden van Zes Kir Nix uit Heeze. Jansen: "De avonden zijn bijna uitverkocht."

Voor meer informatie zie: www.ossedrijvers.nl

Meer berichten