Foto:

Eerste opschoondag voor ruiterpaden

Roy de Leijer

Ruiters klussen in de natuur

Ruiters en menners konden zich zaterdag uitleven in het Leenderbos. Niet met hun paard, pony of aanspanning, maar met zagen, snoeischaren en grondboren. Het natuurgebied bij Leende was namelijk het decor van de eerste Brabantse opschoondag voor ruiter- en menpaden.

LEENDE - De onderhoudswerkzaamheden moeten er voor zorgen dat de paden veilig, schoon en toegankelijk blijven. De actie in Leende is een gezamenlijk initiatief van Staatsbosbeheer, paardensportbond KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie), de gemeente Heeze-Leende, manege De Molenberg en de lokale rijverenigingen.

De provincie Noord-Brabant telt in totaal ruim 1.600 kilometer aan ruiter- en menpaden. Hiervan liggen er ruim veertig in het Leenderbos. In Brabant rijden ongeveeer 78.000 mensen paard. De gemeente Heeze-Leende telt minstens 1.500 ruiters. Vele tientallen Heeze-Leendenaren maken wekelijks een of meere buitenritten, weet Toon Liebregts van manege De Molenberg in Leende. Een groep van ongeveer dertig ruiters had zich zaterdagochtend verzameld bij de manege. Daar kregen ze instructies van boswachter Erik Schram van Staatsbosbeheer. Een van de deelnemers aan de natuurklus was John Hegge. Hij is blij met de goede opkomst. De nut en noodzaak is er, aldus de Budelnaar: "Er zijn de afgelopen jaren al veel ruiterpaden afgesloten."

Staatsbosbeheer kreeg tot een paar jaar geleden veel geld van de overheid waarmee vele kilometers aan paardenpaden aangelegd en onderhouden konden worden. Inmiddels is die geldkraan dichtgedraaid en is er net voldoende geld voor een basisopenstelling van natuurgebieden voor wandelen en fietsen, dus niet voor andere groepen zoals ruiters en menners. Dit betekent dat daar op een andere manier oplossingen voor gevonden moeten worden. Schram schat dat enkele sessies paar jaar afdoende zijn om de paden toegankelijk te houden.

De onderhoudswerkzaamheden vinden plaats in het kader van de actie 'Adopteer je Route'. Johan Castelijns, regioconsulent Zuidoost-Brabant van de KNHS: "Voor ons is dit een pilot. Dit is namelijk de eerste keer dat er een opruimdag in Brabant wordt gehouden." Op de Veluwe heeft een soortgelijke onderhoudsdag eerder al plaatsgevonden. Er zijn plannen om het initiatief ook uit te rollen naar andere natuurgebieden en provincies. Ook wordt de samenwerking met andere 'takken van sport' opgezocht. "In de Kempen werken we bijvoorbeeld al samen met een mountainbikeclub", weet Schram.

Door deel te nemen aan de actie Adopteer je Route helpen ruiters met het onderhoud van de ruiter- en menpaden. Dit kan door een of meerdere keren per jaar te helpen met het snoeien van overhangende takken, vullen van gaten en het rechtzetten van routepalen. Het uiteindelijke doel is dat Staatsbosbeheer geen kosten meer heeft aan het beheer en onderhoud van de ruiterpaden. Eind dit jaar wordt de balans op gemaakt.

Meer berichten