De ruiter-en menpaden in het Leenderbos.
De ruiter-en menpaden in het Leenderbos. (Foto: )

Houd het Leenderbos veilig en mooi

Erik Schram

Opschoondag ruiter-en menpaden

Als gezamenlijk initiatief van Staatsbosbeheer, de KNHS, de gemeente Heeze-Leende, Manege de Molenberg en de lokale rijverenigingen, organiseren de gebruikers van de ruiter- en menpaden in het Leenderbos een eerste opschoondag op zaterdag 19 januari om de aanwezige routes toegankelijke, veilig en mooi te houden.

Leende - Samen met je paard door de natuur struinen, dat is toch geweldig? De natuur waarin ruiters dagelijks te paard van kunnen genieten heeft ook zorg en onderhoud nodig. Staatsbosbeheer kreeg tot een paar jaar geleden veel geld van de overheid waarmee vele kilometers aan paardenpaden aangelegd en onderhouden konden worden. Inmiddels heeft de overheid die geldkraan dichtgedraaid en is er net voldoende geld voor een basisopenstelling van natuurgebieden voor wandelen en fietsen, dus niet voor andere groepen zoals ruiters en menners. Dit betekent dat daar op een andere manier oplossingen voor gevonden moeten worden.

Met Adopteer je Route word je niet gevraagd om geld te geven. Wel wordt aan je gevraagd om mee te helpen met het onderhoud van jouw favoriete buitenrijgebied. Vele handen maken licht werk en daarmee wordt flink bespaard op de onderhoudskosten. Bovendien is het de perfecte kans om jouw feedback te geven op de routes in de gebieden die jij goed kent. Daarom heeft de KNHS het initiatief 'Adopteer je route' in het leven geroepen.

Op zaterdag 19 januari wordt een onderhoudsdag gehouden voor het opruimen van losliggende stenen, takken en zwerfafval op alle ruiter en menpaden in het Leenderbos. Maar je kunt ook helpen met snoeien, afwatering verbeteren, borden controleren en waar nodig herstellen of verbeteren. De bedoeling is dat de groep om 9.00 uur verzamelt bij Manege de Molenberg, alwaar ze onder het genot van een kop koffie uitleg van de boswachters krijgen over wat ze deze dag gaan doen en waarom ze dat gaan doen. Daarna zullen ze in groepjes de onderhoudswerkzaamheden gaan uitvoeren.

Meer berichten