Prins Jan Willem I was 3 jaar geleden een gewillig slachtoffer van ‘horrortandarts’ Niels Bunthof. Foto: Jurgen van Hoof
Prins Jan Willem I was 3 jaar geleden een gewillig slachtoffer van ‘horrortandarts’ Niels Bunthof. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Lindse Blaos wil blijven verrassen

Roy de Leijer

Nieuwe reeks Tonpraotersaovenden

Het gaat er net even wat minder geheimzinnig aan toe als bij de prinsenbekendmaking, maar toch is het voor veel liefhebbers van tonpraten, cabaret, muziek, zang en dans ieder jaar een verrassing wie er tijdens de premièreavond van de Tonpraotersaovenden in Leende op het podium verschijnen.

LEENDE - Het Blaospaleis is vanaf vrijdag weer het decor van zes Tonpraotersaovenden. Behalve terugkerende acts, zoals de oud-prinsen, het showballet en De Bakband, is het ieder jaar de vraag welke tonpraters hun opwachting in gemeenschapshuis De Meent maken. "Zelfs de leden van de Raad van Elf weten dit niet. Met de tonpraters oefenen we dan ook bewust in de kelder van De Meent. Daar zitten we wat meer afgeschermd", zegt William Pompen, die vorig jaar zijn 22-jarig jubileum in de carnavalston vierde.

Collega-zeveraar Niels Bunthof wil wel al kwijt dat hij dit jaar opnieuw zijn opwachting in de carnavalston maakt. Zijn typetje moet echter nog geheim blijven. Hij is lid van een grote groep (oud-)tonpraters en tekstschrijvers die ieder jaar intensief in de weer is met de voorbereidingen voor de Tonpraotersaovenden. Bunthof: "In onze WhatsApp-groep zitten ruim dertig mensen. De laatste jaren streven we er onder meer na om tonpraters die al een hele tijd niet hebben opgetreden terug in de ton te krijgen." Ook dit jaar is er een herintreder. Daarnaast wordt geprobeerd om ieder jaar een debutant te strikken.

Pompen: "Mensen die voor het eerst in de oefenkelder komen zijn vaak verbaasd over onze serieuze aanpak, maar dat moet ook wel om tijdens de premièreavond goed voor de dag te komen. De eerste avond is namelijk heel belangrijk voor het verdere verloop van de reeks." Hij weet als geen ander waar een typetje aan moet voldoen. Pompen: "Wat wij doen is het authentieke tonpraten. We vertellen een verhaal waar je instapt en in meegaat. Een van de vereisten is dat er in het dialect wordt gesproken. Vroeger werd er ook aan politiek gedaan, maar daar bereik je de jeugd tegenwoordig niet meer mee."

De Leendse zittingen brengen niet alleen ruim tweeduizend bezoekers op de been, maar ook nog eens bijna tweehonderd artiesten. "Het is daarbij een ongeschreven wet dat de artiesten van eigen bodem komen. Dat is ook de kracht van de formule die wij hanteren", zegt Ger Geurts, die net als Pompen al jaren lid is van de commissie Tonproaten.

Waar veel carnavalsverenigingen in de regio worstelen met de opzet van de zittingsavonden, hanteert De Lindse Blaos al vele jaren dezelfde formule voor Tonpraotersaovenden, die dit jaar voor de 49e keer plaatsvinden. Geurts: "Wel zorgen we steeds voor een nieuwe update. Daarbij wordt er onder meer naar de techniek gekeken. Ook proberen we ieder jaar een originele opening en afsluiting te bedenken."

De Tonpraotersaovenden zijn dit jaar op 18, 19, 25 en 26 januari en 1 en 2 februari. Voor 25 januari zijn nog kaartjes te koop. Voor meer informatie over de kaartverkoop zie www.delindseblaos.nl

Meer berichten