Foto:

Zorgboerderij start met 'logeeropvang'

Roy de Leijer

De Molenschut in Leende

Zorgboerderij De Molenschut in Leende breidt haar activiteiten uit. Initiatiefneemster Thea van Mierlo wil later dit jaar starten met het aanbieden van zogeheten Kort Verblijf Kamers. Deze kamers zijn bedoeld voor mensen die na een ziekenhuisopname nog niet voldoende zijn hersteld om naar huis te gaan.

LEENDE - Als alles volgens planning verloopt beginnen de werkzaamheden voor de 'logeeropvang' volgende maand. De veldschuur achter de reeds bestaande recreatieruimte van de in 2010 geopende zorgboerderij ondergaat hiervoor een ingrijpende verbouwing. Op de plek van het koeienverblijf verrijzen behalve een gemeenschappelijke ruimte drie Kort Verblijf Kamers en een fysio-oefenruimte. Iedere kamer wordt voorzien van een zitgedeelte en een eigen badkamer. Er is 24-uurs medische ondersteuning aanwezig. Desgewenst kan van de dagbesteding gebruik worden gemaakt. Zorgboerin Thea van Mierlo verwacht dat de verbouwing driekwart jaar gaat duren.

De ligduur in ziekenhuizen is de laatste jaren steeds korter geworden. Met het de Kort Verblijf Kamers wil De Molenschut in eerste instantie een uitkomst bieden voor mensen die nog niet naar huis kunnen na een ziekenhuisopname voor een operatie of behandeling. Bijvoorbeeld omdat ze daar fysiek of mentaal nog niet toe in staat zijn. Ook kan het zijn dat eerst de woning moet worden aangepast, met bijvoorbeeld een traplift, voordat mensen in hun vertrouwde woonomgeving kunnen terugkeren.

Van Mierlo: "Veel mensen die in het ziekenhuis worden ontslagen zijn daardoor nog niet klaar om terug te keren naar de thuissituatie. Ze kunnen hier twee tot drie weken worden verpleegd tot ze thuis verder kunnen herstellen."

Mensen kunnen hiervoor nu al uitwijken naar een zorghotel of verpleeghuis. Door de vergrijzing is het aantal plekken in de regio echter beperkt, weet Van Mierlo: "Laatst hoorde ik het verhaal van een mevrouw die was gevallen en daardoor niet alleen thuis kon blijven. Ze is vervolgens helemaal in Vaals in een verpleeghuis geplaatst."

Het initiatief wordt ondersteund door Zorgcoöperatie Graag Gedaan in Leende. Voorzitter Geert Hut: "De eerste plannen dateren van bijna 3 jaar geleden. Het idee is ontstaan vanuit de huisartsen in Leende. Het gaat onder meer om mensen die moeten herstellen van een knie- of heupoperatie." Hij geeft aan dat het voor mensen uit Leende en de omliggende dorpen prettig is om in een voor hen bekende omgeving aan hun herstel te werken. Thérèsa Tielen, lid van de zorgcoöperatie: "Het bijzondere aan deze locatie is verder dat de partner er ook kan verblijven."

Afhankelijk van de vraag Van Mierlo ziet ook andere mogelijkheden voor een tijdelijk verblijf in de zorgboerderij. Bijvoorbeeld voor zorgbehoevenden die er even tussenuit willen of om mantelzorgers te ontlasten. Ook sluit ze niet uit dat er in de toekomst palliatieve zorg wordt aangeboden aan mensen in hun laatste levensfase.

Meer berichten