Logo deparelvanbrabant.nl


Avondje onbezorgd lachen met KNAL

Toneelvereniging Kunst Na Arbeid Leende kan terugkijken op een geslaagd premièreweekend van het zaalstuk 'Tom, Dick en Hanny'. Het publiek in gemeenschapshuis De Meent moest afgelopen zaterdag en zondag wel goed bij de les blijven, want de doldwaze ontwikkelingen en onwaarschijnlijke leugens volgden elkaar in deze hilarische klucht in hoog tempo op.

LEENDE - Met alweer de derde KNAL-productie van dit kalenderjaar kregen de bezoekers van de voorstellingen waarvoor ze gekomen waren: een avondje onbezorgd lachen.
De klucht 'Tom, Dick & Hanny' is geschreven door Ray en Michael Cooney. Met onder anderen Ted Luiten en Annelies Kerkhofs, die voor het betere stunt- en smijtwerk zorgde, beschikt regisseur Rob van der Veeke over een geroutineerde spelersgroep die dit genre uitstekend beheerst.
'Tom, Dick en Hanny' vertelt het verhaal van Tom Blommers (Roy Verhoeven) en zijn vrouw Linda (Laura de Reuver). Het echtpaar zit midden een adoptieprocedure. Ze willen een goede indruk maken op mevrouw Potters (Anita Bekkers) van het adoptiebureau. Toms broer Dick (Luiten) en zus Hanny (Kerkhofs) weten hun plannen echter flink in de war te schoppen. Onder meer door hun toedoen verandert hun droom in een nachtmerrie.
Dick is net terug uit Calais. Hij heeft de geleende bestelwagen van Tom volgeladen met gesmokkelde sigaretten en cognac. Hanny, die werkt in het ziekenhuis, komt vervolgens met het 'ingenieuze' plan op de proppen om een in stukken gesneden lijk in de tuin te begraven.
Tom raakt door het gedrag van zijn broer en zus steeds verder verstrikt in een web van (de meest onwaarschijnlijke) leugens. Waar zijn KNAL-collega's achter de schermen regelmatig op adem kunnen komen van het moordende tempo, staat Verhoeven bijna de gehele voorstelling op de planken. Ook even uitblazen op de grote driezitsbank, is er dankzij het technische vernuft van de decorploeg niet bij. De gevoelens van wanhoop en stress, die gaandeweg de voorstelling alleen maar verder toenemen, zijn zelfs op de achterste rijen van de theatertribune van zijn gezicht af te lezen.
De misverstanden en leugens nemen alleen maar toe als twee illegale verstekelingen, die met Dick zijn meegereisd, ten tonele verschijnen. Zij worden met verve gespeeld door Herbert van Breugel en Aniek van Hoef. Hun Russische gebrabbel en gebruiken werkten flink op de lachspieren. Als er dan ook nog een agent, een verdienstelijk zaaldebuut van Ruud Jansen, en een Russische gangster (Maarten van Gorp) voor de deur staan is de chaos compleet.
Woensdag 14 december. Kaarten: 9 euro. 040-2062667, of knaltoneel.nl

Nieuwsoverzicht